Dušené roštěnky (se žampióny)

Vytisknout
Dušené roštěnky (se žampióny)

Použité koření:

Roštěnky

Originální směs z 12-ti druhů koření na přípravu roštěnek nebo ptáčků

Číst více Vybrat balení

ROŠTĚNKY

Bohatá směs sestávající z dvanácti druhů mletého koření – černého pepře, zázvoru, kardamomu, koriandru, rozmarýnu, papriky, nového koření, kmínu, muškátového květu, skořice, cibule a česneku.

Dává dušeným masům vyváženou, nepříliš ostrou chuť, příjemnou vůni a barvu, Používáme ji především na dušené hovězí plátky a roštěnky, španělské ptáčky, ale můžeme jí přichutit i svíčkovou, guláš, také rožněné a grilované minutky. Na 4 porce používáme 2 – 3 lžičky, podle chuti i více.

Typické použití pro tuto směs je recept na:

DUŠENÉ ROŠTĚNKY (se žampióny)

Roštěnky lehce naklepeme, na krajích nařízneme, aby se při pečení nekroutily, trochu osolíme a okořeníme směsí "Roštěnky". Na prudce rozpáleném sádle po obou stranách rychle opečeme. Přendáme na talíř a v témže sádle osmažíme jemně pokrájenou cibuli. Roštěnky vrátíme na cibulový podklad, podlijeme cca 1/2 l vody a pod pokličkou dusíme do měkka (asi 30 minut). Ke konci dušení přidáme asi 5 žampionů pokrájených na plátky a dusíme ještě 10 – 15 minut. Když jsou žampiony a maso měkké, odklopíme pokličku a necháme vodu vysmahnout. Zaprášíme 1 lžící mouky, podlijeme 3 dcl vody a cca ještě 1 – 3 minuty povaříme. Dle chuti přidáme sůl a koření na „Roštěnky“.

Na talíři zdobíme čerstvou, na kolečka nakrájenou cibulí, nebo paprikou.

Jako přílohu podáváme rýži, brambory a nebo:

„Knedlíky ze strouhanky“ (recept od paní Valečkové):

Mléko s máslem zahřejeme. Když se máslo rozpustí, přidáme rozšlehaná vejce, sůl, majoránku a sušenou petržel s celerem. Zvolna přisypáváme strouhanku do mléka, až jdou dělat knedlíčky velikosti pingpongového míčku. Vaříme ve větším množství slané vody. Knedlíčky rychle vyplavou na povrch a jsou hotové.

Knedlíčky podáváme rozpůlené a polité omáčkou z roštěnek.

Použité suroviny na 4 porce:

0,5 kg masa na roštěnky (nebo 4 plátky), 2 lžíce sádla, 1 cibule, směs koření „Roštěnky“, sůl, 5 žampionů, 1 lžíce hladké mouky

na ozdobení:
cibule (paprika)

na „Knedlíky ze strouhanky“:
1/2 litru mléka, 2 lžičky másla, 2 vajíčka, cca 2 lžičky soli, 2 lžičky majoránky, 1 lžička sušené petrželové natě, 1 lžička sušené celerové natě, větší množství strouhanky (cca 400 g)

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík