K přípravě polévek, sirupů, moučníků a koláčů z dýně.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
Na celý recept budeme potřebovat 1 menší dýni hokkaido (cca 1 kg).
Na noky:
- 1/2 dýně hokkaido (cca 250-300g bez semen)
- 300 g brambor
- 100 g polohrubé mouky
- 100-150 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička směsi koření Dýňové koření od Antonína
- 1 lžička soli
Na omáčku:
- Zbytek z dýně hokkaido (cca 250-300g bez semen)
- 1 větší, nadrobno nakrájená cibule
- 100 g nadrobno nakrájené slaniny (nebo uzeného šmakouna ve vege variantě)
- 3 stroužky česneku
- 1 kapie
- 2 lžičky Dýňového koření od Antonína
- chilli dle chuti
- sůl dle chuti
- 6 lžic oleje na smažení
- 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
Dýňové gnocchi s restovanou dýní hokkaido
V dnešním receptu vám ukážeme zpracování celé menší dýně Hokkaido s využitím „Dýňového koření“ v Antonínově variaci na tradiční italský pokrm.
60 min. příprava | 4 |
-
1/9
Nejlépe den předem si uvaříme 300 g brambor ve slupce a v troubě na pečícím papíru upečeme (180°C, 60 minut, rozpůlenou stranou dolů) ½ očistěné dýně Hokkaido bez semen a necháme vychladnout (druhou půlku uschováme v chladu - pokračování receptu).
-
2/9
Brambory a dýni nastrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme lisem na brambory. V 5 – ti litrovém hrnci dáme vařit 3 litry vody s 1 lžičkou soli.
-
3/9
V hnětací míse smícháme nastrouhanou dýni a brambory se 100 g hladké a 100 g polohrubé mouky, 1 vajíčkem, 1 lžičkou dýňového koření a 1 lžičkou soli a vypracujeme měkké, nelepivé těsto (pokud se lepí, přidáme více hladké mouky- pracujeme co nejrychleji, dýňové těsto má sklon k měknutí).
-
4/9
Na pomoučněné desce z těsta vyválíme váleček o průměru cca 1,5 – 2 cm, ze kterého krájíme cca 1 cm dlouhé noky. Lehce je poprášíme hladkou moukou, aby se neslepily.
-
5/9
Najednou je vhodíme do vroucí vody, lehce promícháme a vaříme cca 10 minut (po 7 minutách jeden rozkrojíme a zkontrolujeme, zda již je vařený). Poté je vylovíme a uschováme v teple.
-
6/9
Ve větší, vysoké pánvi na 6 lžících oleje necháme zesklovatět 100 g nadrobno nakrájené anglické slaniny a 1 větší, nadrobno nakrájenou cibuli.
-
7/9
Přisypeme 1 lžičku dýňového koření, špetku chilli, 2 stroužky prolisovaného česneku a necháme 1 minutu rozvonět.
-
8/9
Přidáme druhou polovinu dýně a kapii nakrájené na cca 1 cm kostky, na 1 lžičku soli a vše dozlatova orestujeme (cca 8 minut).
-
9/9
Přidáme hotové noky, 25 g parmazánu, promícháme a 2 minuty prohříváme. Podáváme na teplém talíři posypané jemně nastrouhaným parmazánem.