Oblíbený v Skandinávii na přípravu všech druhů ryb
Číst více Vybrat baleníIngredience
- 4 ks 100-150 gramových filetů z lososa (výborný je i candát nebo štika)
- svazek zeleného chřestu (3-4 výhonky na každou porci)
- 1 šalotka
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 polévkové lžíce másla
- 1 dcl suchého bílého vína
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany (alespoň 15%)
- petrželová nať
- směs koření „Citronový pepř“ od Antonína
- sůl (ideální je Himalájská hrubozrnná sůl)
- pepř černý celý „Tellicherry“
Filet z lososa s chřestem a smetanovým přelivem
Rychlý a jednoduchý recept, který nabízí úžasnou kombinaci křupavého chřestu, lososa s lehkým nádechem pepře a citronu doplněnou smetanovou omáčkou s jemnou příchutí šalotky a bílého vína.
![]() |
![]() |
15 min. | 4 |
-
1/7
Připravíme si všechny ingredience.
-
2/7
Filety omyjeme a osušíme, šalotku nadrobno nakrájíme, petržel najemno nasekáme.
-
3/7
Do vroucí osolené vody ve vyšším hrnci dáme na 7-8 minut vařit omytý chřest tak, aby špičky nebyly ponořené. Poté je ihned přelijeme ledovou vodou (zůstanou krásně zelené a křupavé)
-
4/7
Zatímco se vaří chřest, filety osolíme, okořeníme citronovým pepřem a na rozpálené pánvi se 2 lžícemi oleje a 2 lžícemi másla zprudka rybu smažíme 3 minuty po obou stranách (začínáme kůží dolů).
-
5/7
Zatímco se smaží ryba a vaří chřest, zpěníme v kastrolku na 2 lžících másla šalotku, poté přilijeme víno a vše zhruba 2 minuty varem redukujeme.
-
6/7
Přidáme smetanu ke šlehání, opepříme čerstvě namletým pepřem, osolíme a zvolna 2-3 minuty provařujeme. Omáčku zahustíme zakysanou smetanou a za stálého míchání necháme na mírném ohni zhoustnout. Na závěr přidáme nasekanou petržel, promícháme a odstavíme z plotny. Vše by mělo být hotovo přibližně ve stejnou dobu.
-
7/7
Servírujeme prohřátý chřest politý smetanovou omáčkou a na něm položený osmažený filet z lososa.
K tomuto pokrmu samozřejmě nesmí chybět sklenka dobrého bílého vína.