Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 700 g čerstvé tresky nebo halibuta
- 4 velké brambory
- hladká mouka na obalení
- sůl, pepř černý mletý dle chuti
- 1 l oleje na osmažení
Na těstíčko:
- 150 g hladké mouky
- 300 ml vychlazeného světlého piva
- 1 lžička soli
- 1 lžička sladké maďarské papriky
Fish and chips
Když se řekne britský street food, každý si okamžitě vybaví fish and chips. Vyzkoušejte Antonínovu verzi s paprikou a domácími bramborovými lupínky.
30 min. příprava 15 min. smažení |
4 |
-
1/11
4 velké brambory oloupeme, nakrájíme na 0,5 cm plátky a vložíme do mísy se studenou vodou.
-
2/11
700 g čerstvé tresky nebo halibuta nakrájíme na 1 cm silné řízky, papírovou utěrkou dokonale osušíme a z obou stran dle chuti lehce osolíme a opepříme.
-
3/11
Ve fritéze nebo hrnci (musí v něm být alespoň 2 cm oleje) rozpálíme olej na cca 160 °C (6. stupeň z 9), plátky brambor osušíme a cca 3 minuty smažíme.
-
4/11
Poté je vyjmeme z oleje a necháme lehce zchladnout.
-
5/11
Připravíme si těstíčko na obalení ryby z 300 ml velmi studeného piva, 150 g hladké mouky, z 1 lžičky papriky sladké maďarské a 1 lžičky soli.
-
6/11
V míse vše rozšleháme.
-
7/11
Zvýšíme teplotu oleje na cca 200 °C (8. stupeň z 9) a v něm cca 3 minuty opékáme zchladlé bramborové chipsy dozlatova.
-
8/11
Než jsou hotové, obalíme všechny rybí řízky v hladké mouce a vložíme je do připraveného těstíčka.
-
9/11
Hotové chipsy vyjmeme z oleje a necháme v papírové utěrce okapat.
-
10/11
Rybí řízky v těstíčku opatrně vložíme do rozpáleného oleje po chipsech a cca 5-8 minut smažíme do zlatova.
-
11/11
V papírové utěrce je necháme okapat a ihned spolu s lehce osolenými chipsy a tatarkou ihned podáváme.