Ingredience

Použité suroviny na 1 plech (30 x 40 cm):

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky (ideálně vysokolepková na pizzu)
  • 340 ml voda
  • 7 g soli (1 rovná lžíce)
  • 21 g čerstvých kvasnic (1/2 kostky)
  • 50 ml olivového oleje extra virgin

Na posyp:

Použité koření:

Sůl "Fleur de Sel"

Královna solí, ručně sbírané solné vločky získané z mořské vody. Kosher sůl.

Číst více Vybrat balení

Tymián

Sušený, nádherně zelený a voňavý. Středomořská kuchyně.

Číst více Vybrat balení

Rozmarýn

Nádherně zelený a voňavý, pěstovaný v Německu

Číst více Vybrat balení

Focaccia

Vytisknout


Měkce nadýchaná pochoutka vynikající samotná jen tak na večerní mlsání, anebo jako příloha k salátům či steakům.

30 min. příprava
70 min. kynutí
15 min. pečení
1 plech (30 x 40 cm)
  • 1/5

    V hnětací misce smícháme 500 g hladké mouky (nejlépe vysokolepkové, např. mouky na pizzu) a 7 g soli, uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme rozšlehanou směs 340 ml vlažné vody, 21 g čerstvých kvasnic a 50 ml extra virgin olivového oleje.

    Focaccia recept – recept krok 1
  • 2/5

    Vše dokonale promícháme (ideálně v hnětači) až vznikne nádherně vláčné a pružné těsto (10 minut), které necháme pod strečovou fólií 30 minut v teple kynout.

    Focaccia recept – recept krok 2
  • 3/5

    Těsto vyklopíme na naolejovanou pracovní desku a naolejovanýma rukama roztáhneme na velikost plechu (30x40cm). Roztažené těsto přeneseme na plech vymazaný 20 ml olivového oleje, prsty dotlačíme do okrajů a necháme 20 minut v teple vykynout.

    Focaccia recept – recept krok 3
  • 4/5

    Do celé plochy vykynuté placky hustě vytlačíme prsty důlky, posypeme ji 100 g celých černých oliv bez pecky, 50 g nahrubo pokrájených sušených rajčat v oleji (olivy i rajčata lehce zatlačíme do těsta), 1 lžičkou soli „Fleur de Sel“, tymiánem a rozmarýnem a celou focacciu pokapeme 80 ml extra virgin olivového oleje s rozmíchaným utřeným česnekem (zaplníme důlky). Necháme 20 minut kynout.

    Focaccia recept – recept krok 4
  • 5/5

    Pečeme v troubě rozpálené na 250 °C cca 10–12 minut dozlatova. Necháme lehce zchladnout a podáváme samotné nebo jako přílohu k salátům či steakům.

    Focaccia recept – recept krok 5

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík