Královna solí, ručně sbírané solné vločky získané z mořské vody. Kosher sůl.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 1 plech (30 x 40 cm):
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
Na těsto:
- 500 g hladké mouky (ideálně vysokolepková na pizzu)
- 340 ml voda
- 7 g soli (1 rovná lžíce)
- 21 g čerstvých kvasnic (1/2 kostky)
- 50 ml olivového oleje extra virgin
Na posyp:
- 100 g černých oliv bez pecky
- 50 g sušených rajčat v oleji
- 100 ml olivového oleje extra virgin (z toho 20 ml na vymazání)
- 7 g vloček ručně sbírané mořské soli Fleur de sel od Antonína (1 lžička)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)
- 1 lžíce čerstvého, nahrubo nakrájeného rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného rozmarýnu)
- 1 stroužek česneku (najemno utřený)
Focaccia
Měkce nadýchaná pochoutka vynikající samotná jen tak na večerní mlsání, anebo jako příloha k salátům či steakům.
30 min. příprava 70 min. kynutí 15 min. pečení |
1 plech (30 x 40 cm) |
-
1/5
V hnětací misce smícháme 500 g hladké mouky (nejlépe vysokolepkové, např. mouky na pizzu) a 7 g soli, uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme rozšlehanou směs 340 ml vlažné vody, 21 g čerstvých kvasnic a 50 ml extra virgin olivového oleje.
-
2/5
Vše dokonale promícháme (ideálně v hnětači) až vznikne nádherně vláčné a pružné těsto (10 minut), které necháme pod strečovou fólií 30 minut v teple kynout.
-
3/5
Těsto vyklopíme na naolejovanou pracovní desku a naolejovanýma rukama roztáhneme na velikost plechu (30x40cm). Roztažené těsto přeneseme na plech vymazaný 20 ml olivového oleje, prsty dotlačíme do okrajů a necháme 20 minut v teple vykynout.
-
4/5
Do celé plochy vykynuté placky hustě vytlačíme prsty důlky, posypeme ji 100 g celých černých oliv bez pecky, 50 g nahrubo pokrájených sušených rajčat v oleji (olivy i rajčata lehce zatlačíme do těsta), 1 lžičkou soli „Fleur de Sel“, tymiánem a rozmarýnem a celou focacciu pokapeme 80 ml extra virgin olivového oleje s rozmíchaným utřeným česnekem (zaplníme důlky). Necháme 20 minut kynout.
-
5/5
Pečeme v troubě rozpálené na 250 °C cca 10–12 minut dozlatova. Necháme lehce zchladnout a podáváme samotné nebo jako přílohu k salátům či steakům.