Sušený, nádherně zelený a voňavý. Středomořská kuchyně.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 8-10 porcí:
- 1 kg hovězí kližky
- 1 palice česneku
- 3 větší cibule
- 6 mrkví
- 1 tenkostěnná červená kapie
- 1 petržel
- 1 dlouhá bílá ředkev (cca 40 cm) (lze i tuřín nebo vodnice)
- 2 lžíce tymiánu
- sůl
- 2 lžíce worchesterské omáčky
- 0,5 l vývaru
- 1 lžička mletého černého pepře
- 250 ml černého piva (Guinness nebo jiné) nebo 2 dcl červeného vína
Přílohy:
- vařený nebo opečený brambor, lze i chléb
Irský (gaelský) guláš - "Irish stew"
Vyzkoušejte Antonínovu variantu pokrmu z hovězího nebo skopového masa, který se v Irsku připravuje již více než 200 let nejen na den Svatého Patrika.
45 min. příprava 2 hod. vaření 1 hod. marinování |
8-10 |
-
1/8
Připravíme si marinádu z 1 lžičky soli, 1 lžičky mletého černého pepře, 2 lžic tymiánu, 2 lžic worchesterské omáčky a 250 ml piva (Guinness) nebo 2 dcl červeného vína (modernější pojetí).
-
2/8
Hovězí maso (1 kg) nakrájíme na kostky (4 x 4 cm) a na alespoň jednu hodinu naložíme do připravené marinády.
-
3/8
Mezitím si ve větším hrnci nebo pekáčku (ohnivzdorná držadla, půjde do trouby) na 6 lžících oleje orestujeme 3 větší cibule nakrájené na proužky spolu s palicí česneku nakrájenou na plátky a tenkostěnnou červenou kapií nakrájenou na proužky (cca 5 min.).
-
4/8
Přidáme marinované maso (bez marinády) a restujeme, než se začne přichytávat (cca 15 min.).
-
5/8
Přisypeme na 1-2 cm kolečka nakrájených 6 mrkví, petržel a ředkev, vše orestujeme (cca 2 min.).
-
6/8
Přilijeme 500 ml vývaru, zbytek marinády a promícháme.
-
7/8
Rozpálíme troubu na 200 °C a pod pokličkou pečeme cca 2 hod. Po 1 hodině promícháme a na posledních 30 minut odklopíme poklici.
-
8/8
Podáváme s vařeným nebo opečeným bramborem, popřípadě chlebem.