Ingredience

Použité suroviny na 8-10 porcí:

  • 1 kg hovězí kližky
  • 1 palice česneku
  • 3 větší cibule
  • 6 mrkví
  • 1 tenkostěnná červená kapie
  • 1 petržel
  • 1 dlouhá bílá ředkev (cca 40 cm) (lze i tuřín nebo vodnice)
  • 2 lžíce tymiánu
  • sůl
  • 2 lžíce worchesterské omáčky
  • 0,5 l vývaru
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 250 ml černého piva (Guinness nebo jiné) nebo 2 dcl červeného vína

Přílohy:

  • vařený nebo opečený brambor, lze i chléb

Použité koření:

Tymián

Oblíbený do luštěnin a do svíčkové

Číst více Vybrat balení

Irský (gaelský) guláš - "Irish stew"

Vytisknout


Vyzkoušejte Antonínovu variantu pokrmu z hovězího nebo skopového masa, který se v Irsku připravuje již více než 200 let na den Svatého Patrika.

45 min. příprava
2 hod. vaření
1 hod. marinování
8-10
  • 1/8

    Připravíme si marinádu z 1 lžičky soli, 1 lžičky mletého černého pepře, 2 lžic tymiánu, 2 lžic worchesterské omáčky a 250 ml piva (Guinness) nebo 2 dcl červeného vína (modernější pojetí).

    Irský guláš Irish Stew - recept krok 1
  • 2/8

    Hovězí maso (1 kg) nakrájíme na kostky (4 x 4 cm) a na alespoň jednu hodinu naložíme do připravené marinády.

    Irský guláš Irish Stew - recept krok 2
  • 3/8

    Mezitím si ve větším hrnci nebo pekáčku (ohnivzdorná držadla, půjde do trouby) na 6 lžících oleje orestujeme 3 větší cibule nakrájené na proužky spolu s palicí česneku nakrájenou na plátky a tenkostěnnou červenou kapií nakrájenou na proužky (cca 5 min.).

    Irský guláš Irish Stew - recept krok 3
  • 4/8

    Přidáme marinované maso (bez marinády) a restujeme, než se začne přichytávat (cca 15 min.).

    Irský guláš Irish Stew - recept krok 4
  • 5/8

    Přisypeme na 1-2 cm kolečka nakrájených 6 mrkví, petržel a ředkev, vše orestujeme (cca 2 min.).

    Irský guláš Irish Stew - recept krok 5
  • 6/8

    Přilijeme 500 ml vývaru, zbytek marinády a promícháme.

    Irský guláš Irish Stew - recept krok 6
  • 7/8

    Rozpálíme troubu na 200 °C a pod pokličkou pečeme cca 2 hod. Po 1 hodině promícháme a na posledních 30 minut odklopíme poklici.

    Irský guláš Irish Stew - recept krok 7
  • 8/8

    Podáváme s vařeným nebo opečeným bramborem, popřípadě chlebem.

    Irský guláš Irish Stew - recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík