Ingredience

Použité suroviny na těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 120 g másla (studené, nakrájené na 1 cm kostky)
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 60 ml ledové vody

Na náplň:

  • 80 g másla
  • 1 kg tvrdších zelených jablek (Granny Smith, Golden delicious)
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 lžíce směsi koření "Skořicový cukr" od Antonína
  • 45 ml vody
  • šťáva z 1 citrónu

Na ozdobení:

  • 250 ml šlehačky

Použité koření:

Skořicový cukr

Směs nejkvalitnější indonéské mleté skořice a třtinového cukru.

Číst více Vybrat balení

Jablečný "Tarte Tatin"

Vytisknout


Tento obrácený koláč s chutí skořice, karamelu a na másle pečených jablek se podává ideálně ještě teplý.

45 min. příprava
35 min. pečení
8
  • 1/11

    Připravíme si těsto. Z 220 g hladké mouky, špetky soli a 120 g vychlazeného másla prsty vypracujeme drobenku.

    Jablečný tarte tatin - recept krok 1
  • 2/11

    Přidáme žloutek spolu se 60 ml vody a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do strečové folie a necháme v lednici alespoň 30 minut odpočinout.

    Jablečný tarte tatin - recept krok 2
  • 3/11

    Mezitím si připravíme karamelizovaná jablka. 1 kg jablek oloupeme a potřeme šťávou z ½ citronu (aby nezhnědla). Rozkrájíme je na čtvrtky až šestiny (půlměsíčky) podle velikosti jablek, jádřince vykrájíme a vše promícháme se zbytkem citronové šťávy.

    Jablečný tarte tatin - recept krok 3
  • 4/11

    V nepřilnavé pánvi o průměru 23-30 cm s ohnivzdorným držadlem (půjde do trouby) zahříváme na střední teplotu 150 g cukru spolu se 45 ml vody, dokud se voda neodpaří a cukr nezačne karamelizovat (neodchází žádná pára).

    Jablečný tarte tatin - recept krok 4
  • 5/11

    Odstavíme z plotny, a v karamelu rozpustíme 80 g másla spolu s 1 lžící skořicového cukru.

    Jablečný tarte tatin - recept krok 5
  • 6/11

    Přidáme nakrájená jablka, která dokonale obalíme ve směsi karamelu a másla, dáme zpět na plotnu a na střední teplotě bez míchání vaříme, než jablka změknou, nasáknou karamelem a část vody ze šťávy, kterou pustí, se odpaří (cca 10-12 minut). Odstavíme z plotny a necháme lehce zchladnout.

    Jablečný tarte tatin - recept krok 6
  • 7/11

    Předehřejeme troubu na teplotu 190°C. Na pomoučněném vále vytvarujeme těsto do kruhu o průměru o 3 cm větším, než je velikost pánve.

    Jablečný tarte tatin - recept krok 7
  • 8/11

    Zkaramelizovaná jablka porovnáme na pánvi (aby byly vidět půlměsíčky)

    Jablečný tarte tatin - recept krok 8
  • 9/11

    Přikryjeme těstem a jeho okraje zastrčíme mezi jablka a okraj pánve. Těsto propícháme vidličkou, aby mohla odcházet pára.

    Jablečný tarte tatin - recept krok 9
  • 10/11

    Pečeme cca 35 minut, dokud těsto nezezlátne a karamel nezačne téci po stranách (doporučujeme proto dát pod pánev plech). Vyndáme z trouby, necháme 5 minut vychladnout a překlopíme na tác o něco větší, než je pánev.

    Jablečný tarte tatin - recept krok 10
  • 11/11

    Koláč podáváme ještě teplý ozdobený šlehačkou.

    Jablečný tarte tatin - recept krok 11

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík