Na těstoviny, smetanovo-sýrové omáčky nebo mletá masa. Bez soli.
Číst více Vybrat baleníJirkova klasická pizza
VytisknoutPIZZA
Směs koření italského typu určená k ochucení domácí pizzy. Je namíchána z bazalky, oregana (dobromysli), šalvěje a je v ní i něco málo česneku. Neobsahuje sůl. Směs se hodí i na těstoviny, příjemně jí dochutíme např. rajčatovou omáčku, ale i karbanátky, dušenou zeleninu apod.
Tato pizza je velice jednoduchá a naprosto vynikající. Zkrátka v jednoduchosti je síla.
JIRKOVA KLASICKÁ PIZZA
Nejdříve si připravíme těsto smícháním 300 gramů hladké mouky se 7 gramy droždí, které nejdříve rozmícháme ve 200 ml vlažné vody a přidáme ještě 1 lžíci oleje a 1 lžičku soli. Uhněteme těsto, které by mělo být středně tuhé a nelepkavé. Dáme ho přikryté vykynout - ideální je těsto připravit den dopředu a nechat ho pomalu vykynout v lednici.
Dále vezmeme rajčatový protlak bez příchutě. (Dobrý je italský rajčatový protlak, český klasický protlak je příliš sladký.) Protlak 10 minut provaříme v kastrůlku, přidáme do něj 1 lžičku kořenící směsi "Italské těstoviny" a necháme zchladnout.
Vykynuté těsto mírně vyválíme na vále poprášeném moukou, potom rukama roztáhneme do tvaru pizzy na placku silnou 1/2 cm, kterou dáme na plech lehce pomazaný máslem. Pizzu potřeme připravenou rajčatovou hmotou. Přidáváme ingredience podle chuti: sýr - nejlepší je mozzarella (z běžného eidamu poteče tuk), výborná jsou rozpůlená cherry rajčata, prosciutto šunka, olivy atd. Pizzu posypeme 1/2 lžičkou směsi koření "Pizza".
Pečeme 6 - 10 minut v co nejvíce rozpálené troubě - až bude mít pizza krásnou křupavou kůrku.
Použité suroviny:
300 g hladké mouky, 7 g droždí, sůl, trochu másla na vymazání plechu, 1 lžíce olivového oleje, 250 g italského rajčatového protlaku bez příchutě, směs koření "Italské těstoviny", směs koření "Pizza", sýr mozzarella, černé vypeckované olivy, prosciutto šunka, cherry račata, další ingredience dle vlastního výběru