Kardamomová káva

Vytisknout
Kardamomová káva

Použité koření:

Kardamom tobolky

Zelený kardamom ze subtropiscké Guatemaly

Číst více Vybrat balení

KARDAMOM TOBOLKY

Jako koření a léčivo byl kardamom znám již starým Řekům a Římanům. U nás je jako samostatné koření méně známý. Největší oblibu měl a dosud má v zemích Orientu, kde je velmi používaným kořením a přidávají ho zde i do čaje a kávy. Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Jinak rozeznáváme dva hlavní druhy - kardamom malabarský a kardamom cejlonský. Plody jsou tobolky, které obsahují větší počet semen. Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. Používají se v cukrářství, pekařství, uzenářství, do nejrůznějších směsí koření, ale i k masu a v lékařství. Mají použití i v likérnictví, přidávají se např. do whisky apod.

Dnešní recept je velice jednoduchý jak na přípravu, tak na použité suroviny. Jedná se o tradiční přípravu kávy a čaje se semeny kardamomu.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

KARDAMOMOVÁ KÁVA

Nejlepší způsob přípravy je z tradiční pražené zrnkové kávy, kterou semeleme společně se zrnky ze čtyř tobolek kardamomu (to je přibližné množství na 100 g kávy). Počet tobolek si samozřejmě můžeme upravit dle vlastní chuti. Tobolky lze lehce rozlousknout v prstech a potom z nich vybrat černá aromatická semínka.

Tuto semletou kávu je nejlepší uzavřít do sklenice a nechat alespoň jeden den „odležet“, aby se aroma rozprostřelo. Další příprava je již tradiční, nebo kávu můžeme připravit dle několika osvědčených receptů (viz. dále).

Pro milovníky rozpustné kávy bychom měli následující typ. Stačí do hrnku s kávou (před zalitím) přidat pár zrnek kardamomu (zrnka z jedné tobolky na dva šálky) a po zalití můžeme ihned podávat.

Obdobným způsobem lze připravit i čaj.

Použité suroviny :

100 g pražené zrnkové kávy, 4 tobolky kardamomu

Další příprava kávy :

Vídeňská káva :
kávu ve skleničce přizdobíme šlehačkou, nejlepší je klasická, doma ušlehaná, ale lze ji nahradit i rostlinou šlehačkou ze spreje. Nakonec přizdobíme špetkou kakaa nebo skořice

Alžírská káva :
skleničku naplníme přibližně do 1/2 překapávanou nebo rozpustnou kávou a opatrně přilijeme vaječný likér (asi 0,2 dcl). Na závěr přidáme šlehačku a přizdobíme kapkou zbylého likéru. Místo vaječného můžete použít i jiné neovocné likéry - výborný je oříškový, vanilkový, čokoládový atd.

Čokoládová káva :
příprava je velice podobná alžírské kávě, ale místo likéru přidáme čokoládový sirup nebo polevu (je k dostání jako poleva na zmrzlinu). Do čokoládové kávy se skvěle hodí zmrzlina jak čokoládová, tak vanilková. A kdo se neohlíží na linii, může přidat i šlehačku přizdobenou strouhanou čokoládou nebo karamelem.

Irská káva :
vynikající káva na mrazivé zimní večery a nejen na ně. Do šálku s kávou přilijeme trochu whisky (asi 0,2 dcl), nezapomeneme na sklenku vedle a můžeme ihned popíjet. Místo whisky můžeme podávat i s brandy.

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík