Indická směs ostřejší chuti na pečení, smažení a grilování drůbeže.
Číst více Vybrat baleníKokosové kuře
VytisknoutMEAT MÁSALA
Mírně ostrá směs koření indického typu, která obsahuje koriandr, cumin (římský kmín), zázvor, česnek, různé typy chilli a paprik, sůl (12%), bylinky. Vhodná pro rožnění, pečení a smažení kuřat i jiných druhů mas, (směs dodává pokrmům typickou chuť, vůni a načervenalou barvu).
Kuře stokrát jinak a tentokrát s asijskou inspirací a kokosovým mlékem. Zní to exoticky, ale nemusíte se bát, obědem jistě příjemně překvapíte celou rodinu.
KOKOSOVÉ KUŘE
Menší kuře naporcujeme na 8 kousků (dá se použít i 8 menších kuřecích stehen). Tři lžíce oleje smícháme se dvěma lžičkami směsi koření "Meat másala" a jednou lžičkou soli. Takto připravenou marinádou pěkně ze všech stran potřeme naporcované kousky kuřete a necháme 20 minut odpočívat.
Do hlubší pánve (nebo hrnce s nepřipékavým povrchem) nalijeme na dno 1 lžíci oleje a okořeněné maso zprudka osmahneme ze všech stran (cca. pět minut)
Rozmícháme 120 g rajského protlaku s 300 ml vody a vše nalijeme na osmažené maso. Přisypeme jednu polévkovou lžíci strouhaného kokosu, stáhneme plamen a pod pokličkou dusíme 10 minut. Poté přilijeme 100 ml kokosového mléka a za občasného míchání vaříme na mírném ohni ještě dalších 10 minut.
Hotové maso vyndáme z hrnce. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji ještě chvilku povařit, až zhoustne. Podle chuti dosolíme a případně dochutíme čerstvým nasekaným koriandrem.
Ideální příloha k tomuto příjemně okořeněnému pokrmu je kvalitní rýže (nejlépe basmati), příp. těstoviny nebo pečivo.
Použité suroviny:
1 menší kuře, 120g rajského protlaku, 100ml kokosového mléka (už se dá koupit ve většině obchodů), 1 lžíce strouhaného kokosu, směs koření "Meat masala", (čerstvé lístky koriandru), olej, sůl
Příloha:
rýže (basmati), těstoviny nebo pečivo