Nejkvalitnější mletá vanilka s jedinečnou chutí a vůní do pečiva nebo dezertů
Číst více Vybrat baleníKokosové ladu
VytisknoutMLETÁ VANILKA
Vanilku znali a pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika. Používali ji jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a čokoládových placek, které už tehdy vyráběli. K aromatizování čokolády se vanilka používá dodnes. Indiáni nepoužívali vanilku jen jako koření, ale i jako léčivo.
Vanilku používáme do čokolády, pudinků, cukroví, zmrzlin, likérů, pečiva aj.
Kokosové ladu - hodně rychlá sladkost, která výborně vypadá i chutná. Hodí se i jako vánoční cukroví. Recept je inspirován indickou kuchyní.
KOKOSOVÉ LADU
Smícháme 120g sušeného mléka, 100g strouhaného kokosu, 90g moučkového cukru, 100g změklého másla, 100ml smetany, 2g mleté pravé vanilky a špetku mleté sušené citrónové kůry.
Vypracujeme tuhou hmotu, ze které navlhčenýma rukama tvarujeme kuličky (velikosti cca vlašského ořechu) - do každé z nich vmáčkneme doprostřed jeden nesolený kešu oříšek a hned obalíme v misce se strouhaným kokosem. Dáme do chladna uležet.
Hotové sladkosti můžeme vložit do ozdobných papírových košíčků, které jsou běžně k dostání v obchodech.
Nejchutnější jsou třetí den, pokud to ovšem vydržíme je nesníst. Všechny chutě se pak pěkně promísí a vanilka provoní celé ladu.
Použité suroviny na 25 kusů:
100g másla, 120g sušeného mléka, 100g strouhaného kokosu (do hmoty), 100g strouhaného kokosu (na obalování), 90g moučkového cukru, 100ml smetany (min 30%), 100g nesolených kešu oříšků, mletá pravá vanilka, mletá sušená citrónová kůra od Antonína