Ingredience

Použité suroviny na 1 litr polévky:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 1 dýně hokkaido – asi 0,5 kg nakrájené na kousky 2x2 cm
  • 1 střední, nadrobno nakrájená cibule
  • 400 g zralých, oloupaných a nasekaných rajčat
  • 1 mrkev
  • 1 celý celerový řapík
  • 4 listy čerstvé bazalky
  • 1 lžíce směsi koření Dýňové koření od Antonína
  • Pepř černý mletý dle chuti
  • sůl dle chuti
  • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 200 ml smetany na vaření
  • nadrobno nasekaná zelená petrželka

Použité koření:

Dýňové koření (Pumpkin Spice)

K přípravě polévek, sirupů, moučníků a koláčů z dýně.

Číst více Vybrat balení

Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat

Vytisknout


Vynikající krémová polévka z dýně hokkaido, která se na rozdíl od ostatních druhů dýní nemusí loupat.

60 min. 1 litr polévky
  • 1/8

    Ve větším hrnci rozpálíme 4 lžíce kvalitního rostlinného oleje a usmažíme dozlatova střední, nadrobno nakrájenou cibuli.

    Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 1
  • 2/8

    Zatímco se smaží cibulka, umyjeme dýni hokkaido, odkrojíme stopku a rozkrojíme na půl. Dýni neloupáme! Odstraníme semínka i středovou dužinu, odvážíme cca 0,5 kg a rozkrájíme jí na kousky (asi 2x2cm). Totéž uděláme s jedou mrkví a s jedním řapíkem celeru (kousky cca 1x1 cm).

    Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 2
  • 3/8

    Když je cibule hotová, přidáme do hrnce nakrájenou dýni, mrkev a celer a lehce osmažíme. Přisypeme 1 lžíci směsi „Dýňové koření – Pumpkin spice“ a necháme cca 1 minutu rozvonět.

    Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 3
  • 4/8

    Přidáme 400 g nahrubo nasekaných oloupaných rajčat, 4 lístky čerstvé bazalky (pokud nemáte, lze nahradit 1 lžičkou bazalky sušené).

    Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 4
  • 5/8

    Přilijeme 2 dcl vody a vše za občasného míchání pomalu pod pokličkou dusíme asi 30 minut, dokud dýně nezměkne (při lehkém tlaku vařečkou se kousky rozpadají).

    Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 5
  • 6/8

    Poté vše v hrnci nebo mixéru dohladka rozmixujeme nebo propasírujeme.

    Tokáň - recept krok 6
  • 7/8

    Přilijeme 200 ml smetany a za stálého míchání ještě asi 3 minuty povaříme. Na závěr osolíme a opepříme dle chuti, promícháme a necháme přejít varem.

    Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 7
  • 8/8

    Dýňový krém podáváme samotný, posypaný nadrobno nasekanou zelenou petrželkou nebo s opečenými krutony.

    Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 7

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík