Na těstoviny, smetanovo-sýrové omáčky nebo mletá masa. Bez soli.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 500 g těstovinové rýže
- 7 lžic olivového oleje
- směs koření Italské těstoviny
- 3 stroužky česneku nakrájené na jemné plátky
- 1 střední šalotka nakrájená nadrobno
- 300 g oloupaných a nahrubo nakrájených zralých rajčat
- 100 g nahrubo nasekaných černých oliv bez pecek
- 150 g feta sýra nakrájeného nadrobno
- mladá cuketa (cca 15-20 cm) nakrájená na 1 cm kostky
- sůl, pepř podle chuti
Kritharaki s feta sýrem
Z velkého množství receptů na těstoviny jsme tentokrát pro Vás vybrali, alespoň jako připomínku dovolené u moře, variaci na typický řecký recept Kritharaki (volně přeloženo jako „ječmen“) od paní Miluše Míčkové.
45 min. příprava | 4 |
-
1/6
Na větší a vyšší pánvi na 5 lžících olivového oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na jemné plátky nakrájené 2 stroužky česneku (cca 10 min.).
-
2/6
Přisypeme 500 g těstovinové rýže a krátce orestujeme (cca 3 min.). Když začne zlátnout, přidáme 2 lžíce směsi koření Italské těstoviny, promícháme a půl minuty restujeme.
-
3/6
Přidáme 300 g oloupaných a nahrubo nakrájených rajčat, 100 g nahrubo nasekaných černých oliv bez pecek, 1 lžičku soli, necháme krátce provařit a zalijeme 1 litrem vroucí vody.
-
4/6
Za občasného míchání dusíme doměkka a podle potřeby doléváme vodu. Výsledná konzistence je podobná rizotu. Když je těstovinová rýže al dente (cca 12-13 minut), odstavíme ji z plotny a pod pokličkou necháme ještě několik minut dojít.
-
5/6
Mezitím si cca 15-20 cm cuketu nakrájíme na 1 cm kostky, lehce osolíme a opepříme, a na 2 lžících olivového oleje je lehce orestujeme.
-
6/6
Do směsi na pánvi vmícháme orestovanou cuketu a nadrobno nakrájený feta sýr, dle chuti osolíme a opepříme a promícháme. Kritharaki podáváme buď jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu.