Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

  • 500 g těstovinové rýže
  • 7 lžic olivového oleje
  • směs koření Italské těstoviny
  • 3 stroužky česneku nakrájené na jemné plátky
  • 1 střední šalotka nakrájená nadrobno
  • 300 g oloupaných a nahrubo nakrájených zralých rajčat
  • 100 g nahrubo nasekaných černých oliv bez pecek
  • 150 g feta sýra nakrájeného nadrobno
  • mladá cuketa (cca 15-20 cm) nakrájená na 1 cm kostky
  • sůl, pepř podle chuti

Použité koření:

Italské těstoviny

Na těstoviny, smetanovo-sýrové omáčky nebo mletá masa. Bez soli.

Číst více Vybrat balení

Kritharaki s feta sýrem

Vytisknout


Z velkého množství receptů na těstoviny jsme tentokrát pro Vás vybrali, alespoň jako připomínku dovolené u moře, variaci na typický řecký recept Kritharaki (volně přeloženo jako „ječmen“) od paní Miluše Míčkové.

45 min. příprava 4
  • 1/6

    Na větší a vyšší pánvi na 5 lžících olivového oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na jemné plátky nakrájené 2 stroužky česneku (cca 10 min.).

    Kritharaki recept – recept krok 1
  • 2/6

    Přisypeme 500 g těstovinové rýže a krátce orestujeme (cca 3 min.). Když začne zlátnout, přidáme 2 lžíce směsi koření Italské těstoviny, promícháme a půl minuty restujeme.

    Kritharaki recept – recept krok 2
  • 3/6

    Přidáme 300 g oloupaných a nahrubo nakrájených rajčat, 100 g nahrubo nasekaných černých oliv bez pecek, 1 lžičku soli, necháme krátce provařit a zalijeme 1 litrem vroucí vody.

    Kritharaki recept – recept krok 3
  • 4/6

    Za občasného míchání dusíme doměkka a podle potřeby doléváme vodu. Výsledná konzistence je podobná rizotu. Když je těstovinová rýže al dente (cca 12-13 minut), odstavíme ji z plotny a pod pokličkou necháme ještě několik minut dojít.

    Kritharaki recept – recept krok 4
  • 5/6

    Mezitím si cca 15-20 cm cuketu nakrájíme na 1 cm kostky, lehce osolíme a opepříme, a na 2 lžících olivového oleje je lehce orestujeme.

    Kritharaki recept – recept krok 5
  • 6/6

    Do směsi na pánvi vmícháme orestovanou cuketu a nadrobno nakrájený feta sýr, dle chuti osolíme a opepříme a promícháme. Kritharaki podáváme buď jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k masu.

    Kritharaki recept – recept krok 6

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík