Hrubě drcený kmín na brambory, ryby i do salátů
Číst více Vybrat baleníKuře, jak ho dělám já, od paní Jitky Dundové
VytisknoutKOŘENÍ OD ANTONÍNA
Vyvážená směs koření vhodná k universálnímu použití – na grilování a pečení masa a drůbeže, do omáček, gulášů, polévek, k dochucení rýže, brambor, luštěnin, na studenou kuchyni – pomazánky, na sýry, máslo apod. Obsahuje papriku, sladké chilli, cibuli, česnek, oregano, koriandr, kmín, zelené byliny, sůl a další.
Dnes bychom Vám chtěli nabídnout recept na jednoduchý, osvědčený a velice chutný pokrm :
KUŘE, JAK HO DĚLÁM JÁ, od paní Jitky Dundové
Celé kuře opláchneme a naporcujeme na čtvrtky. Smícháním za studena 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 2 lžic oleje, 2 lžiček směsi „Koření od Antonína“ a 1 lžičky soli si připravíme marinádu, kterou kuře ze všech stran potřeme. Dáme do chladu odležet na 4 – 24 hodin.
Čtvrtky kuřete poklademe na pekáč, podlijeme černým pivem a pečeme za stálého podlévání, zprvu přikryté. Před dohotovením odkryjeme a kůžičku poléváme černým pivem, až do zčervenání.
Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší, knedlíky (se zelím), rýží či :
Bramborovými šťouchánky
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme s kmínem, špetkou majoránky a solí. Scedíme. Do hrnce s horkými brambory přidáme 1 nadrobno nakrájenou cibuli, lžíci másla, přikryjeme pokličkou a necháme 5 – 10 minut spařit. Kverlačkou brambory dobře rozšťoucháme. Dle chuti dosolíme.
Šťouchánky na talíři zdobíme čerstvou nebo sušenou petrželkou. Ke kuřeti podáváme nakládané sladkokyselé okurky.
Použité suroviny na 4 porce :
1 celé kuře, 0,5 l černého piva
marináda :
1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, 2 lžičky směsi „Koření od Antonína“, 1 lžička soli
na „Bramborové šťouchánky“ :
1 kg brambor, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička majoránky, 1 střední cibule, sůl, 1 lžíce másla
na posypání : petrželka
přílohy : okurky ve sladkokyselém nálevu