Ostrá směs čínského typu bez glutamanu na minutky z masa a zeleniny.
Číst více Vybrat baleníKuře "Kung Pao"
VytisknoutČÍNA
Čínské koření je směs ostřejší chuti, vhodná do pokrmů čínské kuchyně. Obsahuje papriku, chilli, pískavici, bazalku, muškátový ořech, kurkumu, CELER a sůl (28 %).
Lze jí kořenit minutky, rožněná jídla, kuře, ryby, králíka, vepřové maso, kuličky z mletého masa, guláš apod. Je vhodná i do ostřejších salátů z bílého nebo pekingského zelí. Na 4 porce pokrmu dáváme 1 – 2 lžičky směsi podle chuti.
Čínská kuchyně využívá vždy složité směsi surovin – masa, hojně zeleniny, hub, koření, ořechů, mandlí, oleje a sádla, vajec, rýžového vína, pálenky aj. A každý čínský kuchař vaří jinak : podle svého citu a fantazie. Nejdůležitější je, aby jídlo bylo chutné a dobře vypadalo.
Podle starých čínských filozofů je jídlo jednou z nejpříjemnějších věcí člověka, a kdo to není schopen přiznat, neměl by vlastně jíst.
A tak buďme trochu filozofy a udělejme tento týden radost sobě i ostatním :
KUŘE „KUNG PAO“
Vykostěné kuřecí maso nakrájíme na menší kostičky, přidáme 2 čajové lžičky směsi koření „Čína“, smícháme s 2 čerstvými vejci, přidáme 1 polévkovou lžíci škrobu ( Solamyl ) a 1 kávovou lžičku soli, 2 polévkové lžíce sladkého kečupu a 1 lžíci sojové omáčky. Zalijeme cca 0,5 dcl oleje.
Vše dobře promícháme a necháme v lednici odležet cca 4 – 24 hodin.
Před vlastní přípravou si opražíme větší hrst (asi 100 g) loupaných neslaných arašídů, nakrájíme čerstvý pórek.
Naložené maso dáme do rozpáleného oleje, rychle osmahneme, přidáme arašídy, pórek a krátce opečeme.
Podáváme s rýží (obarvenou v kurkumě nebo v karí) a s čerstvou zeleninou.
Použité suroviny k naložení :
0,6 kg vykostěného kuřecího masa, směs koření „Čína“, 2 čerstvá vejce, 1 polévková lžíce škrobu (Solamylu), 2 polévkové lžíce sladkého kečupu, sůl, 1 lžíce sojové omáčky, 0,5 dcl oleje
na vlastní přípravu :
100 g loupaných neslaných arašídů, pórek, olej na smažení
přílohy :
rýže, kurkuma nebo karí, čerstvá zelenina