Do kebabu, mletého masa i sekané, na špízy a slané náplně z masa a zeleniny.
Číst více Vybrat baleníKvětákové karbanátky s kebabem
VytisknoutKEBAB
Směs koření vycházející z turecké kuchyně, která obratně zpracovává suroviny ze zdejší horké a nepříliš úrodné země. Kebab je mírně pálivá směs vhodná na grilování a pečení mas, na jehly a špízy nebo do mletých mas. Můžeme ji použít i do typických arabských jídel jako je kuskus nebo různé zeleninové a rýžové směsi (pilaf, džuveč).
Stačí půl květáku, kousek balkánského sýra, jedno vejce a můžete začít... Je to chutné, levné a rychlé! Kdo chce, může si recept vylepšit (nebo pokazit :-) na kostičky nakrájenou uzeninou. Myslím si, že tohle je jídlo, na kterém si pochutná každý.
KVĚTÁKOVÉ KARBANÁTKY S KEBABEM
Nejdříve uvaříme asi tak půlku květáku (ve vodě, bez soli, asi 20 minut - aby byl květák měkký). Vodu slijeme, květák necháme vychladnout a potom rozmačkáme vidličkou na kousky (ale neudělat z toho kaši!).
Přidáme 100g nahrubo nastrouhaného balkánského sýra, 60g polohrubé mouky, 3 lžíce strouhanky, jedno čerstvé vejce a to nejdůležitější ze všeho: jednu lžíci směsi koření "Kebab".
Všechno promícháme a dosolíme. (Pozor! Balkánský sýr bývá hodně slaný.)
Necháme alespoň půl hodiny odležet a potom rozpálíme na pánvi asi 100ml oleje, vytvarujeme pěkné placičky (ne moc silné) a osmažíme z každé strany dozlatova.
Hotové karbanátky necháme ve větším sítku okapat od zbytečného oleje. Příloha: brambor vařený nebo bramborová kaše.
Výborně se hodí také tzatziky podle našeho receptu č.164.
Použité suroviny:
květák (jeden malý nebo polovina velkého), 100g balkánského sýra, 60g polohrubé mouky, 3 lžíce strouhanky, 1 vejce, směs koření "Kebab", olej, sůl
Příloha:
brambory + tzatziky (recept č. 164) nebo bramborová kaše