Směs vhodná na pečení nejen prorostlejšího masa.
Číst více Vybrat baleníMandlová vepřová pečeně
Vytisknout![Mandlová vepřová pečeně](/static/img/recipe_nophoto.jpg)
PEČENÁ MASA
Jemně mletá směs koření. Je složena ze sušené cibule, hřebíčku, jalovce, nového koření, černého pepře, skořice, tymiánu, hořčice a soli. Určená především k tučnějším masům - plněnému bůčku, do masových rolád, na hovězí, skopové a jehněčí pečeně, ke zvěřině, ale i k obměně při pečení krůt, kuřat a přípravě minutek.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
MANDLOVÁ VEPŘOVÁ PEČENĚ
Do 2 mističek dáme samostatně mandle a rozinky. Přelijeme (spaříme) vroucí vodou a necháme 3 – 5 minut odležet. Madle oloupeme a vodu z rozinek slijeme. Do mixeru vložíme oloupané mandle a rozinky, přidáme šťávu z 1 citronu, 2 lžičky soli , 2 lžičky směsi koření „Pečená masa“ a 5 lžic oleje. Mixujeme, až se mandle rozdrtí a vznikne řidší kašovitá hmota. Vepřové maso opláchneme studenou vodou a umixovanou marinádu vetřeme do masa (chvíli to trvá). Dle možností maso necháme v chladnu odležet (24 hodin). Několikrát během marinování obrátíme.
Maso přendáme do pekáče podlijeme vodou, přidáme 2 střední nakrájené cibule, přikryjeme a vložíme do rozpálené trouby. Asi 15 minut pečeme na maximum (aby se povrch masa „zatáhl“ a maso uvnitř zůstalo šťavnaté) , potom asi 2 hodiny (dle velikosti masa a typu trouby) při 200 °C. Při pečení maso podléváme vodou a poléváme výpekem.
Ke konci odkryjeme a pečeme ještě tak dlouho, až povrch masa zrůžoví a výpek z masa (s cibulkou a marinádou) se změní v „sos“, vhodný k přelití porcí masa na talíři.
Podáváme s knedlíkem a
Vařeným zelím :
Na sádle nebo oleji osmahneme do růžova 1 nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme sklenici sterilovaného zelí, zalijeme vodou (zelí musí být ponořené), přidáme 1 lžičku drceného kmínu a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut. Osladíme asi 5 lžičkami krystalového cukru (dle chuti) a v případě potřeby dosolíme. Zahustíme 1 větším nastrouhaným syrovým bramborem a necháme krátce přejít varem.
Použité suroviny :
vepřové maso (pečeně, bůček, krkovice apod.), 2 střední cibule
na marinádu :
100 g mandlí, 100 g rozinek, 1 citron, olej, směs koření „Pečená masa“, sůl
na zelí :
1 sklenice sterilovaného zelí, olej nebo sádlo na smažení, 1 střední cibule, 1 lžička drceného kmínu, cukr (krystal), sůl, 1 syrový brambor
přílohy :
knedlíky