Oblíbené koření mexické, thajské i indické kuchyně.
Číst více Vybrat baleníMasové válečky na víně
VytisknoutKORIANDR LÍSTKY
Koriandr je velmi stará rostlina, která byla známa již ve starém Egyptě. Z rostliny se používá takřka vše - lístky, plody a dokonce i kořen. Celá bylina včetně plodů má velmi silné aroma. Svoji typickou sladce aromatickou vůni získává až procesem sušení.
Lístky koriandru se nejvíce používají v thajské, indické a zejména v mexické kuchyni - tam se přidávají do ostrých i jemných omáček i dresingů. V mexických kuchařkách můžeme nať koriandru najít pod označením cilantro.
Dnešní recept pochází z Řecka a určitě stojí za to ho ozkoušet. Navíc není složitý ani finančně náročný.
MASOVÉ VÁLEČKY NA VÍNĚ
Do 500g libovějšího mletého masa dáme 1 lžičku směsi "Mleté maso", 3 lžíce strouhanky a lžičku soli, (podle chuti ještě přidáme trochu mletého pepře).
Vše promícháme, rozdělíme na 8 dílů a vytvarujeme pěkné válečky (velikost cca 2 x 10 cm), které obalíme v hladké mouce.
V hlubší pánvi rozpálíme 100 ml oleje a válečky pěkně osmažíme ze všech stran (asi 6-8 min). Osmažené maso přendáme do menšího pekáčku.
Z pánve vylijeme větší část oleje a na zbytku osmahneme dozlatova najemno nakrájenou menší cibuli.
Přidáme 500 g nadrobno nakrájených oloupaných rajčat (rajčata krátce spaříme vařící vodou, pak jdou dobře oloupat) a 10 minut dusíme. Poté do pánve dáme ještě 120 g rajského protlaku, 100 ml bílého vína, 1 lžičku směsi koření "Rajská", jednu lžičku soli a lžíci lístků koriandru, promícháme a vše krátce provaříme.
Omáčku přelijeme do pekáčku na osmahnuté válečky a 20 minut zapékáme v troubě při teplotě 180°C.
Masové válečky podáváme s rýží, s pečivem, těstovinami nebo s bramborem.
Použité suroviny:
500 g mletého masa, 500 g oloupaných nadrobno nakrájených rajčat, 120 g rajského protlaku, 100 ml bílého vína, 3 lžíce strouhanky, 1 menší cibule, olej na smažení, hladká mouka na obalení, směs koření "Mletá masa", směs koření "Rajská", sušené lístky koriandru, černý mletý pepř, sůl