Do kebabu, mletého masa i sekané, na špízy a slané náplně z masa a zeleniny.
Číst více Vybrat baleníMletý kebab
VytisknoutKEBAB
Směs koření vycházející z turecké kuchyně, která obratně zpracovává suroviny ze zdejší horké a nepříliš úrodné země. Kebab je mírně pálivá směs vhodná na grilování a pečení mas, na jehly a špízy nebo do mletých mas. Můžeme ji použít i do typických arabských jídel jako je kuskus nebo různé zeleninové a rýžové směsi (pilaf, džuveč). Směs můžeme použít i do slaných náplní listového těsta. V Turecku se takovéto zákusky nazývají burek a jsou plněny špenátem, sýrem nebo sekaným masem.
Obsahuje papriku sladkou a pálivou, cibuli, sumah, petržel, cumin, koriandr, chilli a sůl (13%).
MLETÝ KEBAB
800 g mletého masa dáme do mísy, zasypeme 2-3 lžícemi směsi koření „Kebab“, osolíme a přilijeme 1 dcl vody. Ručním šlehačem nebo metlou mícháme až se nám celá směs dobře spojí. Směs dáme odpočinout do chladničky přibližně na 1 až 2 hodiny, ale nevadí ani přes noc.
Směs rozdělíme asi na 8 – 10 stejných dílů, které navlhčenou rukou namačkáme na špejli do tvaru šišky tak, aby nám maso zabíralo asi polovinu špejle. Grilujeme ze všech stran.
Hotové kebaby servírujeme s čerstvými zeleninovými saláty. Vhodné je také kombinovat je se studenými omáčkami, třeba s lehkou jogurtovou. Tu si připravíme alespoň 2 hodiny předem, aby byla dobře odleželá. Do kelímku bílého jogurtu přidáme 1 lžičku směsi koření „Tzatziky“, 0,5 lžičky máty peprné, 1 lžičku citrónové šťávy a špetku cukru a soli. Dokonale promícháme a dáme do chladu odležet.
Použité suroviny na 4 porce:
800 g mletého masa, směs koření „Kebab“, bílý jogurt, směs koření „Tzatziky“, máta peprná, citrónová šťáva, sůl na dochucení
Přílohy:
chléb, pečivo, vařené či pečené brambory, zeleninový salát