Jemný a křehký, výborný na steaky
Číst více Vybrat baleníNakládaný hermelín od pí. Marty Klímové
VytisknoutPEPŘ ZELENÝ
Zelený pepř jsou vlastně nedozrálá zrna rostliny pepřovníku konzervovaná buď sublimačním sušením nebo naložením do solného roztoku či octa. Má svěží, příjemnou chuť a není tak pálivý jako bílý a černý pepř. Usušený zelený pepř je křehký a lze jej snadno podrtit lžičkou. Pro svoje vlastnosti a křehkost ho v celém stavu můžeme použít všude tam, kde pepř černý – do omáček, polévek, na steaky, při nakládání masa, ryb a sýrů apod. Výhodou zeleného pepře je, že při tepelné úpravě v jídle (a při naložení) absorbuje tekutinu a změkne, takže ho nemusíme z potravy vyjímat (jako černý celý pepř), ale dá se sníst.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
NAKLÁDANÝ HERMELÍN od pí. Marty Klímové
Sklenici vypaříme horkou vodou a vypláchneme 1 lžící octa (ocet vylijeme). Hermelín nakrájíme na osminky, cibuli na kolečka, ze zelí přes síto slijeme nálev, dobře vymačkáme a pokrájíme nadrobno.
Do vhodné 1 l sklenice (sklenice by měla mít průměr o něco větší než hermelín vcelku) poklademe ve vrstvách : cibuli, zelí, pokrájený hermelín (vcelku), 1 – 2 lžičky zeleného pepře, cibuli, zelí … Končíme tenkou vrstvou zelí. Na závěr vše zalijeme slunečnicovým olejem, sklenici dobře uzavřeme a necháme v chladnu uležet 7 - 10 dní.
S kořením (při nakládání hermelínu, ale i jiných sýrů) se dají dělat kouzla. Níže několik dalších tipů, jakou chuť naloženému hermelínu dát :
Provensálská (francouzská aromatická směs s levandulí), Gyros (řecká bylinková směs), Adžika (mírně pikantní, trochu do kysela, mírně nahořklá), Harísa (ohnivě pálivá s drcenými chilli papričkami), Citronový pepř (pepřová chuť s citrónem), Česnekový pepř (pro ty kdo mají rádi česnek i se sezamovým semínkem a mletou hořčicí), Steakový pepř (pepř, cibule, kapie …), Pařížský pepř (směs jemně drcených různých druhů pepřů s přídavkem papriky a malého množství cukru) apod.
Použité suroviny na 1 l sklenici:
3 hermelíny (průměr 9 cm), 2 střední cibule, slunečnicový olej (cca 0,3 l), bílé zelí (sterilované ve sladkokyselém nálevu – pevný obsah min. 300 g), 1/2 sáčku zeleného pepře, 1 lžíce octa na propláchnutí sklenice