Jemný a křehký, výborný na steaky
Číst více Vybrat baleníNakládaný hermelín od pí. Marty Klímové
Vytisknout![Nakládaný hermelín od pí. Marty Klímové](/data/images/originals/recipes-pepr-zeleny-071-l.jpg)
PEPŘ ZELENÝ
Zelený pepř jsou vlastně nedozrálá zrna rostliny pepřovníku konzervovaná buď sublimačním sušením nebo naložením do solného roztoku či octa. Má svěží, příjemnou chuť a není tak pálivý jako bílý a černý pepř. Usušený zelený pepř je křehký a lze jej snadno podrtit lžičkou. Pro svoje vlastnosti a křehkost ho v celém stavu můžeme použít všude tam, kde pepř černý – do omáček, polévek, na steaky, při nakládání masa, ryb a sýrů apod. Výhodou zeleného pepře je, že při tepelné úpravě v jídle (a při naložení) absorbuje tekutinu a změkne, takže ho nemusíme z potravy vyjímat (jako černý celý pepř), ale dá se sníst.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
NAKLÁDANÝ HERMELÍN od pí. Marty Klímové
Sklenici vypaříme horkou vodou a vypláchneme 1 lžící octa (ocet vylijeme). Hermelín nakrájíme na osminky, cibuli na kolečka, ze zelí přes síto slijeme nálev, dobře vymačkáme a pokrájíme nadrobno.
Do vhodné 1 l sklenice (sklenice by měla mít průměr o něco větší než hermelín vcelku) poklademe ve vrstvách : cibuli, zelí, pokrájený hermelín (vcelku), 1 – 2 lžičky zeleného pepře, cibuli, zelí … Končíme tenkou vrstvou zelí. Na závěr vše zalijeme slunečnicovým olejem, sklenici dobře uzavřeme a necháme v chladnu uležet 7 - 10 dní.
S kořením (při nakládání hermelínu, ale i jiných sýrů) se dají dělat kouzla. Níže několik dalších tipů, jakou chuť naloženému hermelínu dát :
Provensálská (francouzská aromatická směs s levandulí), Gyros (řecká bylinková směs), Adžika (mírně pikantní, trochu do kysela, mírně nahořklá), Harísa (ohnivě pálivá s drcenými chilli papričkami), Citronový pepř (pepřová chuť s citrónem), Česnekový pepř (pro ty kdo mají rádi česnek i se sezamovým semínkem a mletou hořčicí), Steakový pepř (pepř, cibule, kapie …), Pařížský pepř (směs jemně drcených různých druhů pepřů s přídavkem papriky a malého množství cukru) apod.
Použité suroviny na 1 l sklenici:
3 hermelíny (průměr 9 cm), 2 střední cibule, slunečnicový olej (cca 0,3 l), bílé zelí (sterilované ve sladkokyselém nálevu – pevný obsah min. 300 g), 1/2 sáčku zeleného pepře, 1 lžíce octa na propláchnutí sklenice