S česnekem a mátou na přípravu tradičních tzatziků a dipů.
Číst více Vybrat baleníOkurkový salát Tzatziky
VytisknoutTZATZIKY
Původní řecká směs určená na originální řecký pokrm ze strouhaných okurek s jogurtem a olivovým olejem.
Lze ji použít na zeleninové saláty, do bramborové a hrachové polévky, do bramborových placek, pomazánek, na ryby, do majonéz a jogurtů apod.
Obsahuje česnek, cibuli, mátu, papriku, sůl .
Typický recept s použitím této směsi je :
OKURKOVÝ SALÁT TZATZIKY
Okurku nastrouháme a štávu přes síto dobře vymačkáme. Jogurt rozšleháme s 2 lžícemi olivového oleje, 1 lžící vinného octa , 1 lžící směsi koření „Tzatziky“ a promícháme s okurkami. Dle chuti osolíme a dochutíme 1 – 2 stroužky čerstvého prolisovaného česneku. Dáme vychladit.
Před servírováním můžeme ozdobit vypeckovanými olivami.
Podáváme jako předkrm s bílým chlebem nebo jako salátovou přílohu.
Použité suroviny :
1 středně velká salátová okurka, 2 malé bílé husté jogurty (celkem 300 g) nebo kysaná smetana, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce směsi koření „Tzatziky“, sůl, 1 – 2 stroužky česneku
na ozdobení :
vypeckované olivy