Paštiková pěna od pí. Zdeňky Slivkové

Vytisknout
Paštiková pěna od pí. Zdeňky Slivkové

Použité koření:

Paštiková

Do paštik, masových pomazánek a k dušení masa.

Číst více Vybrat balení

PAŠTIKOVÁ

Složitá, jemně mletá, příjemně aromatická směs určená k charakteristickému kořenění paštik. Skládá se z nového koření, zázvoru, pepře černého, muškátového ořechu, bazalky, tymiánu, bobkového listu, skořice a soli. Paštikové koření můžeme použít i k ochucení dušených jater a ledvinek, na různá dušená masa typu ragú, dušené hovězí plátky, na skopové, vepřové, králičí i drůbeží maso. Na 1 kg paštiky dáváme 1–3 lžičky směsi.

Příprava a výroba paštiky bývá zpravidla velmi složitá a časově náročná. Dnes Vám chceme představit nenáročný, základní recept na domácí přípravu velice jemné a chutné paštiky.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

PAŠTIKOVÁ PĚNA od pí. Zdeňky Slivkové

300 g vepřového bůčku bez kosti a 300 g drůbežích nebo telecích jater nakrájíme na kostičky. Přidáme 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli a dusíme s trochou vody pod pokličkou. Když je maso měkké, přebytečnou vodu necháme vyvařit. Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.

Na masovém strojku vše umeleme najemno, vložíme do misky a dobře promícháme se 150 g másla, 1 lžičkou směsi koření „Paštiková“, 1 lžičkou soli a cca 0,3 dl koňaku.

Paštiku vyšleháme do pěny. Dle chuti dosolíme. Do paštikové pěny můžeme dle chuti a inspirace dále přidat (vždy jen jeden druh):

dušené houby (žampiony) pokrájené na kousky

celý zelený pepř (naložený min. 24 hod. – stačí v osolené vodě)

spařené a nadrcené madle

směs koření „Provensálská“, „Gyros“ či paprikový granulát

natvrdo uvařená a nasekaná vajíčka

malé kousky čerstvého česneku


přes noc namočené rozinky

sladkou papriku nebo něco ostřejšího (pepř , chilli) apod.

Paštiku dáme do formy a v chladničce necháme důkladně ztuhnout a odležet minimálně do druhého dne. (Pokud připravujeme paštiku z jiného masa než vepřového bůčku – např. zvěřinový ořez, králík apod., při dušení a přidáme cca 100 – 150 g slaniny bez kůže. Spolu s koňakem lze přidat též červené víno – 0,5 – 1 dl).

Použité suroviny :

300 g drůbežích nebo telecích jater, 300 g vepřového bůčku bez kosti, 1 cibule, 150 g másla, směs koření „Paštiková“, sůl, 0,3 dl koňaku

na dochucení :
žampiony, zelený pepř, mandle, směsi koření „Provensálská“ nebo „Gyros“, paprikový granulát, vajíčka, česnek, rozinky, sladká či pálivá paprika, nadrcené chilli papričky apod.

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík