Nejpoužívanější směs 4 druhů pepřů nejen do mlýnků
Číst více Vybrat baleníIngredience
- 2 ks lilků
- 1 palici česneku
- 1 citrón
- pepř barevný celý „od Antonína“ (a mlýnek)
- kvalitní olivový olej
- sůl
- snítka čerstvého tymiánu
- snítka čerstvého rozmarýnu
Pečený lilek po středomořsku
Nebude se vám chtít věřit, že pečený lilek může být tak dobrý! Jednoduchý recept na lehkou večeři nebo oběd.
![]() |
![]() |
15 min. příprava 35 min. pečení |
2 (1 lilek / os.) |
-
1/5
Připravíme si všechny potřebné ingredience.
-
2/5
Lilky podélně rozřízneme na dvě půlky. Do každé půlky uděláme 4-5 podélných řezů (pozor, aby nedošlo k proříznutí slupky). Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, citrón rozkrájíme na čtvrtky.
-
3/5
Česnekovými plátky vyplníme podélné řezy v lilcích a zakapeme olivovým olejem. Dle chuti osolíme a opepříme čerstvě namletým barevným pepřem. Okořeněné lilky posypeme na kousky natrhaným čerstvým tymiánem a rozmarýnem.
-
4/5
Lilky a čtvrtky citrónu položíme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 30-35 minut dokud lilky nezhnědnou a nerozevřou se.
-
5/5
Upečené lilky zbavíme bylinek (a můžeme nebo nemusíme pokapat pečeným citrónem). Podáváme buď samotné nebo s lehce opečenou bagetkou či vařeným bramborem