Směs na steaky, nakládaný hermelín a utopence. Bez soli.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4-5 porcí:
- 300 g hovězího předního masa
- 300 g vepřové krkovice
- 300 g jehněčího masa
- 1 středně velká cibule (100 g)
- 2 lžičky soli
- 1 feferonka (dle chuti)
- 2 lžíce směsi Pařížský pepř
- 0,5 dcl sodovky (sycené neochucené minerálky)
Pljeskavica
Z loňské dovolené v Chorvatsku jsme si přivezli recept od našeho domácího Boži na tzv. Pljeskavicu, což je grilovaná směs hovězího, vepřového a jehněčího masa okořeněná pepřem, feferonkou a cibulkou, kterou jsme si velmi oblíbili.
30 min. příprava 24 hod. marinování |
4-5 |
-
1/5
Všechno maso očistíme od povrchových blan, nakrájíme na 3 cm kostky, osolíme 2 lžičkami soli, okořeníme 2 lžícemi Pařížského pepře a v zakryté míse nebo sáčku necháme v lednici marinovat do 2. dne.
-
2/5
Druhý den maso na hrubém mlýnku (0,4 cm otvory) dvakrát nameleme, přidáme nadrobno nakrájenou 1 středně velkou cibuli a 1 feferonku bez semínek, přilijeme 0,5 dcl sodovky (maso lépe zkřehne) a vše dokonale rukama promícháme.
-
3/5
Z masové směsi vytvoříme 4-5 stejně velkých koulí, ze kterých „pleskáním“ vytvoříme 1,5-2 cm vysoké placky (hamburgery).
-
4/5
Grilujeme zprudka na rozpáleném grilu (nebo na grilovací pánvi lehce potřené olejem) cca 3 minuty z každé strany (maso by mělo mít tmavohnědou kůrku a střed by měl být jen lehce propečen).
-
5/5
Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory, chlebem, pečivem nebo v burgerové bulce, s ajvarem, pečenými (grilovanými) paprikami nebo zeleninou.