Univerzální oblíbená směs nejen do salátů a dipů.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 1 dýně hokaido – asi 0,5 kg
- 1 nadrobno nakrájená střední cibule
- konzerva oloupaných celých rajčat – 400 g
- čerstvá bazalka
- směs koření Salát pikant
- pepř černý mletý
- 1 lžička soli
- 4 polévkové lžíce oleje na smažení
- 250 ml smetany na vaření
Podzimní dýňový krém s bazalkou
Podzimní dýňový krém s bazalkou je přesně to pravé pro nadcházející sychravé dny. Krásně voňavá a sytá polévka, která zahřeje na těle i na duši.
25 min. příprava 35 min. vaření |
4 |
-
1/7
Dýni hokaido si pečlivě umyjeme, odkrojíme stopku a rozkrojíme na půl. Dýni neloupeme! Odstraníme semínka i středovou dužninu. Pokud je dýně větší, než je doporučených 0,5kg, oddělíme si pouze potřebnou část, kterou rozkrájíme na malé kousky (asi 2 x 2 cm).
-
2/7
Ve větším hrnci rozpálíme asi 4 lžíce kvalitního rostlinného oleje, na kterém do zlatova osmažíme jednu střední cibuli nakrájenou nadrobno.
-
3/7
Přidáme pokrájenou dýni a osmahneme.
-
4/7
Přisypeme jednu konzervu (400 g) celých oloupaných rajčat, vrchovatou polévkovou lžíci kořenící směsi „Salát pikant“ a 4 lístky čerstvé bazalky. Pokud nemáme, lze nahradit i bazalkou sušenou. Přidáme 2 dcl vody, aby polévka nebyla moc hustá.
-
5/7
Vše za občasného míchání vaříme asi 30 minut, dokud dýně nezměkne (při lehkém tlaku vařečkou se kousky rozpadají). Poté vše v hrnci rozmixujeme nebo propasírujeme.
-
6/7
Přidáme 250 ml smetany a za stálého míchání krém ještě asi 3 minuty povaříme. Na závěr přidáme lžičku soli a pepř černý mletý dle chuti.
-
7/7
Podáváme s opečenou bagetkou pokapanou olivovým olejem.