Ingredience

Použité suroviny na 6-8 porcí, na knedlíčky:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 150 g jater
  • 1 lžička sádla
  • ½ lžičky „Polévkového koření“ od Antonína
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • ½ střední cibule
  • 1 vejce
  • sůl
  • strouhanka

Na polévku:

  • 500 g hovězích žeber s kostí
  • 1 lžička „Polévkové koření“ od Antonína
  • ½ cibule (zbytek z knedlíčků)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ celerové bulvy (kořene)
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • sůl

Použité koření:

Polévkové koření

Polévková kořenící směs bez soli.

Číst více Vybrat balení

Polévka s játrovými knedlíčky

Vytisknout


Opravdová polévka ve vybroušeném podání tak, jak ji vařily kdysi naše babičky.

Příprava 30 min.
Doba varu 6-8 hod.
6-8
  • 1/8

    Do misky naškrábeme nebo umeleme 150 gramů hovězích jater, přidáme 1 lžičku sádla, ½ lžičky „Polévkového koření“ od Antonína, 1 rozetřený stroužek česneku, 1/2 jemně nakrájené nebo namleté cibule, 1 vejce, 1/2 lžičky soli a vše dokonale promícháme.

    Polévka s játrovými knedlíčky - recept krok 1
  • 2/8

    Přisypeme strouhanku (cca 1-2 lžíce) a znovu promícháme.

    Polévka s játrovými knedlíčky - recept krok 2
  • 3/8

    Výsledná konzistence by měla být polotuhá, aby šly dobře v dlani dělat kuličky o průměru cca 2 cm.

    Polévka s játrovými knedlíčky - recept krok 3
  • 4/8

    500 g hovězích žeber s kostí vložíme do 1,5 l studené vody a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu naběračkou opatrně odstraňujeme.

    Polévka s játrovými knedlíčky - recept krok 4
  • 5/8

    Když se přestane tvořit pěna, přidáme 1 lžičku „Polévkového koření“ od Antonína, 1 lžičku soli, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, 1/4 celeru, 1 mrkev, 1/2 kořene petržele, přivedeme k varu, ztlumíme oheň na 1–2 nejnižší stupeň, dáme poklici a necháme cca 6–8 hodin, ideálně přes noc, táhnout (voda se nevaří, jen občas se převalí bublina a výsledný vývar je úžasně voňavý a chutný).

    Polévka s játrovými knedlíčky - recept krok 5
  • 6/8

    Hotový vývar scedíme, maso necháme zchladnout, vybereme z něj kosti, a maso i zeleninu (bez cibule a česneku) nakrájíme na kostičky.

    Tokáň - recept krok 6
  • 7/8

    20 minut před obědem přivedeme vývar k varu, přidáme čerstvou očištěnou zeleninu nakrájenou na 0,5 cm kostičky (1 mrkev, 1/4 celeru a 1/2 kořene petržele), játrové knedlíčky a 15 minut vaříme. Když jsou knedlíčky hotové, vyplavou k hladině. 5 minut před koncem přidáme vařenou nakrájenou zeleninu s masem, dle chuti dosolíme a provaříme.

    Polévka s játrovými knedlíčky - recept krok 7
  • 8/8

    Podáváme na talíři s nasekanou zelenou petrželkou.

    Polévka s játrovými knedlíčky - recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík