Tradiční bylinka italské kuchyně
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 1 ks 30 cm koláče:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g vychlazeného a na kousky nakrájeného másla
- 1 menší vejce
- 5 lžic ledové vody
- ½ lžičky soli
Na náplň:
- 1 svazek zeleného chřestu (400-500 g)
- 200 g cherry rajčat
- 250 g 33 % smetany
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- 3 vejce
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého mletého pepře
- 1 lžíce sušené bazalky (nebo hrst čerstvé, drobně nasekané)
- 1 lžička másla na vymaštění koláčové formy
Quiche se zeleným chřestem
Tento původně francouzský slaný koláč s chřestem, parmazánem a bez masa, nadchl zatím každého, kdo ochutnal.
![]() |
![]() |
20 min. příprava 45 min. pečení |
Jeden 30 cm koláč |
-
1/6
200 g hladké mouky smícháme s ½ lžičky soli, 100 g vychlazeného a na kousky nakrájeného másla, 1 menším vejcem, 5 lžícemi ledové vody a vše rukama vypracujeme do lesklého, nelepivého těsta, které dáme ve fólii na cca 30 minut do lednice.
-
2/6
Svazek zeleného chřestu omyjeme, seřízneme zdřevnatělé konce a vložíme do osolené vroucí vody na 5 minut (5 cm vrcholky můžeme nechat nad vodou), 200 g cherry rajčat omyjeme a rozpůlíme, 100 g parmazánu najemno nastrouháme.
-
3/6
Troubu předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu o průměru cca 30 cm vymažeme máslem a těsto z lednice rovnoměrně rozprostřeme a zamačkáme po celé formě včetně vyvýšených okrajů. Dno dobře propícháme vidličkou. Vyložíme pečícím papírem, zatížíme syrovou, suchou luštěninou nebo rýží, aby se při pečení nezvedlo a dáme na 15 minut předpéci.
-
4/6
Připravíme si náplň. V misce rozšleháme 3 vejce s 250 g 33 % smetany, přidáme ½ lžičky soli, ¼ lžičky čerstvě umletého pepře, 1 lžíci sušené bazalky, 100 g jemně nastrouhaného parmazánu a promícháme.
-
5/6
Do předpečeného korpusu, bez zátěže a papíru, naskládáme chřest, rozpůlená cherry rajčata, vše zalijeme náplní a pečeme při 180 °C cca 30 minut, až se vytvoří zlatohnědá krusta.
-
6/6
Podáváme zchladlé, když náplň ztuhne.