Ingredience

Použité suroviny na těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 80 g vychlazeného másla
  • lžička cukru
  • 1rozšlehané vejce
  • 2 cl vody

Na náplň:

  • 100 g másla
  • 500 g rebarborových řapíků
  • 140 g krystalového cukru
  • 10 g směsi koření "Skořicový cukr" od Antonína

Na ozdobení:

  • 250 ml šlehačky

Použité koření:

Skořicový cukr

Směs mleté skořice a třtinového cukru nejen na výrobu cukrovinek.

Číst více Vybrat balení

Rebarborový "Tarte Tatin"

Vytisknout


V dnešním receptu na variaci slavného francouzského obráceného koláče sester Tatinových Vám ukážeme, jak se dá k jeho přípravě využít oblíbená ingredience našich babiček, rebarbora.

30 min. příprava
30 min. pečení
4-6
  • 1/10

    Připravíme si těsto. Ze 180 g hladké mouky, špetky soli, lžičky cukru a 80 g vychlazeného másla prsty vypracujeme drobenku.

    Rebarborový koláč Tarte Tatin - recept krok 1
  • 2/10

    V hrníčku rozšleháme vejce spolu s 2 cl vody, přidáme k drobence a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.

    Rebarborový koláč Tarte Tatin - recept krok 2
  • 3/10

    Připravíme si nepřilnavou pánev o průměru 30-35 cm s ohnivzdorným držadlem (půjde do trouby). Její obvod si obkreslíme na pečící papír, dáme na něj odpočinuté těsto a přikryjeme druhým papírem. Těsto mezi papíry vyválíme do tvaru obkreslené pánve a dáme i s papírem zpět do lednice.

    Rebarborový koláč Tarte Tatin - recept krok 3
  • 4/10

    500 g rebarbory oloupeme a nakrájíme na 1 cm kousky.

    Rebarborový koláč Tarte Tatin - recept krok 4
  • 5/10

    Na pánvi rozpustíme 100 g másla, nastavíme ohřívací stupeň 7 (z 9) přidáme 140 g cukru, 10 g skořicového cukru a za stálého míchání necháme zkaramelizovat (cca 5 minut, cukr se rozpustí, zhnědne a oddělí se od másla). Pozor, aby se nepřipálil.

    Rebarborový koláč Tarte Tatin - recept krok 5
  • 6/10

    Do vzniklého karamelu vložíme rebarboru, kterou za opatrného promíchávání necháme obalit karamelem a odstavíme z plotny (cca 5 minut). Vznikne hustá karamelová směs. (Pokud dojde ke ztuhnutí karamelu na měchačce, oškrábejte jej zpět do směsi, při pečení se rozpustí).

    Rebarborový koláč Tarte Tatin - recept krok 6
  • 7/10

    Na lehce vychladlou pánev s rebarborou položíme vyválené těsto (bez papírů) a jeho okraje zasuneme lžící pod náplň. (Pokud nemáme vhodnou pánev do trouby, lze použít vymaštěnou koláčovou formu a náplň do ní přendat a dále postupujeme stejně jako s pánví)

    Rebarborový koláč Tarte Tatin - recept krok 7
  • 8/10

    Pánev položíme na plech s pečícím papírem (náplň bublá a potřísnila by plech) a v předehřáté troubě pečeme při 180 °C cca 30 min. (Těsto lehce zezlátne).

    Rebarborový koláč Tarte Tatin - recept krok 8
  • 9/10

    Po upečení necháme lehce zchladnout, uvolníme připečené okraje těsta, pánev přiklopíme servírovacím talířem a převrátíme talířem dolů. Pokud zůstane v pánvi zbytek náplně, přendáme ji na koláč a upravíme.

    Rebarborový koláč Tarte Tatin - recept krok 9
  • 10/10

    Koláč podáváme ještě teplý ozdobený šlehačkou.

    Rebarborový koláč Tarte Tatin - recept krok 10

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík