Sekaná ala gyros

Vytisknout
Sekaná ala gyros

Použité koření:

Gyros

Bylinková řecká směs na grilování a rožnění mas i do salátů.

Číst více Vybrat balení

Tzatziky

S česnekem a mátou na přípravu tradičních tzatziků a dipů.

Číst více Vybrat balení

GYROS

Příjemná řecká směs drceného koření. Obsahuje hlavně vločky sladkých i pálivých paprik, rozmarýn, bazalku, cibuli, česnek, petržel, chilli, krystalky mořské soli a další složky.

Je určena k nakládání masa na rožnění (Gyros), ale má široké použití: do mletých mas, na skopové, kuře, králíka, na minutky. Zvlášť chutná v salátech z čerstvé zeleniny ( pekingské zelí, rajčata ), v leču a podobných zeleninových směsích, také se používá do omáček, na špagety, na pizzu apod.

A Vy můžete doma překvapit něčím novým. Vyzkoušejte, že i „obyčejná“ sekaná se dá připravit trochu exoticky. Tady je náš tip:

SEKANÁ ala GYROS

Vezmeme 1 kg mletého masa (1 díl vepřového, 1 díl hovězího), smícháme s 1 jemně nakrájenou větší cibulí, přidáme dva na kostičky nakrájené čerstvé rohlíky, které byly namočeny v 250 ml acidofilního mléka, dále přidáme 2 vajíčka, jednu kávovou lžičku soli a 3 polévkové lžíce směsi „Gyros“. Celé dobře prohněteme a postupně přidáváme strouhanku – až vznikne tuhá hmota, z které vyrobíme 2 šišky sekané.

Dno pekáčku lehce posypeme solí, aby se maso nepřipeklo, vložíme obě šišky sekané, lehce podlijeme vodou, přidáme 2 lžíce másla a dáme péci do trouby při teplotě 200 °C na 90 minut. Při pečení dle potřeby podléváme vodou a sekanou potíráme výpekem.

Jako přílohu podáváme brambor, bramborový salát, chléb nebo pečivo.

Sekaná „Gyros“ je výborná s omáčkou Tzatziky, kterou zjednodušeně připravíme smícháním 250 ml acidofilního mléka a 250 g měkkého tvarohu (obojí lze nahradit bílým jogurtem) s 1 polévkovou lžící směsi Tzatziky a necháme odležet cca 1 hodinu v lednici. Do omáčky Tzatziky můžeme dle chuti dále přidat např. nastrouhanou okurku, prolisovaný čerstvý česnek, nadrobno nakrájenou cibulku apod.

V Řecku se sice Tzatziky podávají většinou s obyčejným bílým chlebem nebo ke skopovému masu či rybám. My jsme to tentokrát vyzkoušeli trochu jinak a přejeme i Vám dobrou chuť.

Použité suroviny :

1 kg mletého masa, 1 větší cibule, 2 čerstvé rohlíky, 250 ml acidofilního mléka, 2 vajíčka, sůl, směs koření „Gyros“, strouhanka, 2 lžíce másla

na Tzatziky :
250 ml acidofilního mléka, 250 g měkkého tvarohu (obojí lze nahradit bílým jogurtem), směs koření Tzatziky, okurka, cibule, česnek … (dle chuti)

přílohy :
brambory, bramborový salát, chléb, pečivo

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík