Sirene po šopski
Vytisknout
ČUBRICA
Oblíbená směs balkánské kuchyně. Základ tvoří hlavně mletá sušená saturejka a pískavice - řecké seno. Dále směs obsahuje libeček, celer, opraženou kukuřičnou mouku a sůl. Čubrica je určena na rožněné pokrmy, zvláště z mletého masa, ale i do všech pokrmů balkánské kuchyně jako džuveč, musaka, kebab, zapékané směsi zeleniny a masa, do hustých zeleninových polévek (čorba). Lze ji též použít k ochucení slaných tvarohových pomazánek, na sýr (zejména ovčí), na plátky slaniny, chléb s máslem či sádlem, do luštěninových, zvláště fazolových pokrmů.
Mnohým lidem utkvěla vzpomínka na dávnou dovolenou v Bulharsku. A právě výbornou a typickou chuť dává bulharským pokrmům nejen všudypřítomná a na mnoho způsobů upravovaná zelenina, ale hlavně jedna z nejrozšířenějších směsí koření – Čubrica.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
SIRENE PO ŠOPSKI
1. Rajské jablíčko nakrájíme na plátky a vložíme na dno suché zapékací misky (nejlépe skleněné s pokličkou).
2. Přikryjeme slabším plátkem balkánského sýra, hustě posypeme směsí koření „Čubrica“ a po okrajích misky zakapeme olejem.
3. Na sýr rozklepneme 1 vajíčko a vše ozdobíme malou čerstvou feferonkou (nebo paprikou). Nesolíme!
4. Troubu předehřejeme na 200 °C , misku přikryjeme pokličkou a zapékáme cca 20 minut.
5. Podáváme s bílým pečivem (jako předkrm) nebo s brambory či hranolky jako hlavní chod.
Jak získat koření "Čubrica" k objednávce zdarma?
Vložit do košíku za 0 Kč
Platí do neděle 18. září 2016
Použité suroviny na 1 porci :
1 střední rajské jablíčko, slabší plátek balkánského sýra, směs koření „Čubrica“, olej, 1 vajíčko, malá čerstvá feferonka (nebo sladká paprika)
přílohy :
bílé pečivo, brambory či hranolky