Nejkvalitnější indonéská skořice s krásně sladkou chutí a vůní
Číst více Vybrat baleníSkořicové hvězdy s vanilkou
VytisknoutSKOŘICE MLETÁ
Aromatická kůra stálezelených tropických stromů se od nepaměti používá jako oblíbené koření. Její původ byl v Evropě dlouho opředen tajemstvím. Rostla původně na indickém subkontinentě a v Číně. Zde byla také známá jako koření snad již 4000 let př. n. l. Jako léčivo a aromatická přísada do nápojů byla známa i starým Egypťanům. Původně se kůra loupala z planě rostoucích stromů, ale postupně se začaly vysazovat plantáže ze skořicovníků, jejichž nenápadné květy vydávají zvláštní příjemnou vůni. Skořice jako koření má hlavní použití zejména při přípravě sladkých pokrmů, do nejrůznějšího pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce, v likérnictví, ale i v parfumérii. Používá se i do masitých pokrmů v kuchyni asijské, latinskoamerické, arabské, turecké, španělské aj. Skořicová droga se používá i v lidovém lékařství. Podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a zevně proti revmatismu.
SKOŘICOVÉ HVĚZDY S VANILKOU
Šleháme bílky a pomalu přidáváme cukr krupici, až vznikne tuhý sníh. Do něho vmícháme vanilkový cukr, který jsme připravili ze 2 lžic moučkového cukru a jedné vanilky takto: vanilkový lusk podélně nařízneme a vyškrábneme z něj černou dužinu. Tu smícháme s moučkovým cukrem a dobře rozmícháme.
Z připraveného sněhu odebereme čtyři polévkové lžíce na pozdější použití a do ostatního opatrně vmícháme mleté mandle se skořicí, až nám vznikne tuhé těsto.
Takto připravené těsto vyválíme na dobře pocukrovaném vále na sílu asi půl centimetru a vykrájíme hvězdy, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Hvězdy ještě celé potřeme schovaným sněhem a dáme péct. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C přibližně 12 minut. Sníh na povrchu nesmí zhnědnout.
Použité suroviny na 4 porce :
3 bílky, 250 g cukru krupice, 1 lžíce mleté skořice, 400 g mletých mandlí, 2 lžíce cukru moučka, 1 lusk vanilky