Ingredience

Použité suroviny na 2 věnce:

  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce cukru krystal
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 50 g čerstvých kvasnic (1 kostka)
  • 600 g hladké mouky

Na náplň:

  • 125 g másla
  • 10 polévkových lžic cukru krystal
  • 2 polévkové lžíce mleté skořice
  • 50 g drcených vlašských ořechů (velikost kousků cca 2-3 mm)

Použité koření:

Skořice mletá (Indonésie)

Kvalitní sladká indonéská skořice s výraznou sladkou chutí a nádhernou vůní

Číst více Vybrat balení

Skořicový věnec L. P. 1890

Vytisknout


Že skořice byla oblíbená i u našich předků, dosvědčuje i tento slavnostní recept z konce 19. století.

20 min. příprava
70 min. kynutí
30 min. pečení
2 věnce
  • 1/11

    V misce rozpustíme ve 250 ml vlažného mléka 2 lžíce cukru, přidáme rozdrobenou kostku kvasnic a necháme vzejít kvásek.

    Skořicový věnec - recept krok 1
  • 2/11

    V hnětací míse smícháme 600 g mouky s 1 lžičkou soli, uprostřed uděláme důlek, kam vlijeme připravený kvásek, 2 žloutky a 100 g rozpuštěného másla.

    Skořicový věnec - recept krok 2
  • 3/11

    Promícháme a vypracujeme do hladkého těsta, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

    Skořicový věnec - recept krok 3
  • 4/11

    Zatímco těsto kyne, smícháme v misce 125 g změklého (nikoliv tekutého) másla s 2 lžícemi skořice a 10 lžícemi cukru.

    Skořicový věnec - recept krok 4
  • 5/11

    Vše vymícháme do hladké, mazlavé pasty.

    Skořicový věnec - recept krok 5
  • 6/11

    Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Z jedné poloviny vyválíme placku o velikosti asi 30 x 40 cm, potřeme jí polovinou náplně a posypeme polovinou drcených vlašských ořechů.

    Skořicový věnec - recept krok 6
  • 7/11

    Potřenou placku srolujeme po delší hraně.

    Skořicový věnec - recept krok 7
  • 8/11

    Vzniklý válec rozřízneme na 2 poloviny tak, aby zůstal na jednom konci cca 2 cm nerozříznutý, a položíme jej rozříznutou stranou nahoru.

    Skořicový věnec - recept krok 7
  • 9/11

    Z rozřízlého těsta smotáme cop…

    Skořicový věnec - recept krok 7
  • 10/11

    …který vytvarujeme do kruhu, konce spojíme do věnce, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut kynout.

    Skořicový věnec - recept krok 7
  • 11/11

    Skořicový věnec pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180°C a poté necháme vychladnout na plechu. Stejně zpracujeme i druhou část těsta a náplně.

    Skořicový věnec - recept krok 7

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík