Nejkvalitnější indonéská skořice s krásně sladkou chutí a vůní
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 2 věnce:
- 100 g másla
- 2 polévkové lžíce cukru krystal
- 1 čajová lžička soli
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 50 g čerstvých kvasnic (1 kostka)
- 600 g hladké mouky
Na náplň:
- 125 g másla
- 10 polévkových lžic cukru krystal
- 2 polévkové lžíce mleté skořice
- 50 g drcených vlašských ořechů (velikost kousků cca 2-3 mm)
Skořicový věnec L. P. 1890
Že skořice byla oblíbená i u našich předků, dosvědčuje i tento slavnostní recept z konce 19. století.
20 min. příprava 70 min. kynutí 30 min. pečení |
2 věnce |
-
1/11
V misce rozpustíme ve 250 ml vlažného mléka 2 lžíce cukru, přidáme rozdrobenou kostku kvasnic a necháme vzejít kvásek.
-
2/11
V hnětací míse smícháme 600 g mouky s 1 lžičkou soli, uprostřed uděláme důlek, kam vlijeme připravený kvásek, 2 žloutky a 100 g rozpuštěného másla.
-
3/11
Promícháme a vypracujeme do hladkého těsta, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
-
4/11
Zatímco těsto kyne, smícháme v misce 125 g změklého (nikoliv tekutého) másla s 2 lžícemi skořice a 10 lžícemi cukru.
-
5/11
Vše vymícháme do hladké, mazlavé pasty.
-
6/11
Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Z jedné poloviny vyválíme placku o velikosti asi 30 x 40 cm, potřeme jí polovinou náplně a posypeme polovinou drcených vlašských ořechů.
-
7/11
Potřenou placku srolujeme po delší hraně.
-
8/11
Vzniklý válec rozřízneme na 2 poloviny tak, aby zůstal na jednom konci cca 2 cm nerozříznutý, a položíme jej rozříznutou stranou nahoru.
-
9/11
Z rozřízlého těsta smotáme cop…
-
10/11
…který vytvarujeme do kruhu, konce spojíme do věnce, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut kynout.
-
11/11
Skořicový věnec pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180°C a poté necháme vychladnout na plechu. Stejně zpracujeme i druhou část těsta a náplně.