Smetanová čočka s tymiánem

Vytisknout
Smetanová čočka s tymiánem

Použité koření:

Tymián

Sušený, nádherně zelený a voňavý. Středomořská kuchyně.

Číst více Vybrat balení

TYMIÁN

Tymián měl už dávno svou funkci jako koření, jako lék i jako aromatická rostlina. Roste ve Středozemí, a to spíše v západní části. Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný deodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírní kašel a pomáhá při bronchitidách. Jako koření ho používáme maximálně asi tři čajové lžičky na 1 kg potravin. Tymiánová silice má velmi aromatickou vůni a nahořkle štiplavou chuť. Pro své baktericidní účinky bývá součástí ústních vod, zubních past a mýdel. Tymián je jedno z důležitých, hodně rozšířených koření, pěstuje se hlavně ve Španělsku, Albánii, Itálii, Francii, Řecku.

Tymián tvoří součást polévkového koření "bouquet garni" používaného ve Francii, přidává se při uzení masa, do sýrů, do sekaných mas, ke zvěřině, do salátů, do hrachových a fazolových pokrmů, k nakládání okurek, do omáček, k zelenině, k přípravě ryb, na italskou pizzu, v Německu spolu s bobkovým listem i do kysaného zelí.

Pro všechny, kdo chtějí vidět na Štědrý večer zlaté prasátko, představujeme recept:

SMETANOVÁ ČOČKA S TYMIÁNEM

500 g čočky propláchneme studenou vodou a na cca 15 hodin namočíme do 1,4 l studené vody.

Na 3 lžících oleje osmažíme dozlatova 1 větší nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme čočku i s vodou, ochutíme 1 vrchovatou lžičkou tymiánu a 3 lžičkami soli. Přivedeme k varu a na mírném ohni pod pokličkou ( za občasného míchání ) vaříme do změknutí – asi 15 minut (čím déle je čočka namočená, tím je kratší doba varu).

Odstavíme z ohně a slijeme přebytečnou vodu. Do čočky vmícháme cca 5 lžic octa, 2 lžíce cukru a 250 ml smetany, ve které jsme předem dobře rozmíchali 2 lžíce hladké mouky. Vrátíme na oheň, přivedeme k varu a na mírném ohni ještě asi 3 minuty povaříme.

Dle potřeby dochutíme (cukr, ocet, sůl).

Použité suroviny na 4 porce :

500 g čočky, 3 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 lžička tymiánu, sůl, ocet, krystalový cukr, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky

přílohy :
opečená klobása nebo párek, vařené či pečené uzené maso, vařené vejce apod., pečivo, okurka

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík