Šťavnaté řízečky se zaklepaným kořením
Vytisknout
HOŘČICE ŽLUTÁ MLETÁ
Hořčice má ostrou chuť a výraznou vůni. V mírných dávkách způsobuje prokrvení zažívacího traktu, a tím lepší trávení a látkovou výměnu. Hořčičné semínko se doporučuje při špatné funkci střev a při líné činnosti žlučníku. Známé je zevní použití hořčice při revmatických potížích. Celého semena hořčice se používá při konzervaci zeleniny - zelí, červené řepy, okurek, hub, při konzervaci ryb. Mletým semínkem kořeníme zvláště tučnější, ale i jiná masa. Hořčici můžeme přidat všude tam, kde pokrmu „něco“ chybí (omáčky, polévky, saláty apod.) Její použití je však mnohostranné (z mletých hořčičných semínek a různých konzervantů a dochucovadel se vyrábí „tekutá“ hořčice).
Ve starověku byla exotická koření extrémně drahá a vzácná, proto prostý lid kořenil hořčicí.
Dnešní recept na chuťově vyjímečný pokrm v sobě spojuje dva mimořádné kulinářské postupy. První v tom, že koření zaklepeme přímo do masa (maso je ochucené uvnitř a nejen na povrchu či v obalu). Druhý pak v prvotním rychlém osmažení vajíčka na řízku (vajíčko nám vytvoří nepropustný obal, který udrží všechnu šťávu a chuť koření v řízku).
Typické použití pro tuto směs je recept na :
ŠŤAVNATÉ ŘÍZEČKY SE ZAKLEPANÝM KOŘENÍM
V misce smícháme 2 lžíce strouhanky se 2 lžičkami mleté hořčice a 1 lžičkou soli. Na větší prkénko nebo vál rozprostřeme 1/2 ochucené strouhanky, poklademe řízky a posypeme zbytkem strouhanky s kořením. Paličkou naklepáváme z obou stran (čím více strouhanky s kořením se nám podaří do masa zaklepat, tím jsou řízky lepší). Obalujeme v rozšlehaném a osoleném vejci (vejce rozšleháme jen mírně, mělo by se táhnout). Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran do růžova (zprvu rychle prudce z obou stran, potom pozvolna dopékáme).
Podáváme s bramborem nebo rýží a zeleninovou přílohou.
Použité suroviny na 4 porce :
2 větší řízky (300 g masa – kuřecího, krůtího, vepřového) , 2 lžíce strouhanky, 2 lžičky mleté hořčice, 1 vejce, olej na smažení
přílohy :
brambory, rýže, čerstvá zelenina