Nejkvalitnější indonéská skořice s krásně sladkou chutí a vůní
Číst více Vybrat baleníIngredience
Na těsto, 4 záviny:
- 2 žloutky (1 do těsta, 1 na potření)
- 250 g másla
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 100 ml vody
- 1 lžíce octa
Na náplň, 2 záviny:
- 1 kg nastrouhaných jablek (8-10 ks)
- 1 lžíce mleté skořice
- 2 lžíce krystalového cukru
- 100 g zlatých hrozinek
- 100 g drcených ořechů nebo plátkových mandlí
- strouhanka nebo solamyl na zahuštění
Babiččin štrúdl
Vynikající štrúdl z vlastního listového těsta podle receptu naší babičky Věrky.
60 min. příprava, 30 min. pečení |
2 záviny |
-
1/7
Nejlépe den předem (v nouzi stačí i 1 hod.) si připravíme těsto. Máslo nahrubo nastrouháme, promícháme s 200 g mouky a dáme na 15 minut do chladu.
-
2/7
Smícháme jeden žloutek, 300 g hladké mouky, lžičku soli, lžíci octa, 100 ml vody, dokonale na válu vypracujeme a rozválíme na 5 mm. Máslovou část těsta rovnoměrně rozprostřeme na rozválenou část těsta.
-
3/7
Následně přeskládáme jako šátek. Přeskládané těsto rozválíme a znovu složíme. Opakujeme celkem 3x, vždy s 15ti minutovým odpočinutím v chladu. Toto množství vystačí na 4 záviny (podle velikosti).
-
4/7
Jablka nahrubo nastrouháme (bez jádřinců) do větší mísy, přidáme mletou skořici, hrozinky a cukr a vše promícháme (pokud jsou jablka šťavnatější, zahustíme lžící strouhanky nebo solamylu).
-
5/7
Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly. Jeden schováme zabalený ve folii do chladničky na příště (týden vydrží) a jeden rozdělíme opět na dva díly. Z každého postupně vyválíme obdélník o tloušťce 3 mm a potřeme polovinou náplně, kterou posypeme čtvrtinou mandlí nebo ořechů.
-
6/7
Vše zavineme do těsta a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Totéž provedeme i s druhou částí těsta. Poté oba štrúdly potřeme žloutkem a posypeme zbytkem ořechů či mandlí.
-
7/7
Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 30 minut, až je povrch štrúdlu krásně zlatý.