Ingredience

Na těsto, 4 záviny:

  • 2 žloutky (1 do těsta, 1 na potření)
  • 250 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce octa

Na náplň, 2 záviny:

  • 1 kg nastrouhaných jablek (8-10 ks)
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 100 g zlatých hrozinek
  • 100 g drcených ořechů nebo plátkových mandlí
  • strouhanka na zahuštění

Použité koření:

Skořice mletá (Indonésie)

Kvalitní sladká indonéská skořice s výraznou sladkou chutí a nádhernou vůní

Číst více Vybrat balení

Babiččin štrúdl

Vytisknout


Vynikající štrúdl z vlastního listového těsta podle receptu naší babičky Věrky.

60 min. příprava,
30 min. pečení
2 záviny
  • 1/7

    Nejlépe den předem (v nouzi stačí i 1 hod.) si připravíme těsto. Máslo nahrubo nastrouháme, promícháme s 200 g mouky a dáme na 15 minut do chladu.

    Babiččin štrúdl - recept krok 1
  • 2/7

    Smícháme jeden žloutek, 300 g hladké mouky, lžičku soli, lžíci octa, 100 ml vody, dokonale na válu vypracujeme a rozválíme na 5 mm. Máslovou část těsta rovnoměrně rozprostřeme na rozválenou část těsta.

    Babiččin štrúdl - recept krok 2
  • 3/7

    Následně přeskládáme jako šátek. Přeskládané těsto rozválíme a znovu složíme. Opakujeme celkem 3x, vždy s 15ti minutovým odpočinutím v chladu. Toto množství vystačí na 4 záviny (podle velikosti).

    Babiččin štrúdl - recept krok 3
  • 4/7

    Jablka nahrubo nastrouháme (bez jádřinců) do větší mísy, přidáme mletou skořici, hrozinky a cukr a vše promícháme (pokud jsou jablka šťavnatější, zahustíme lžící strouhanky – v míse nesmí stát šťáva).

    Babiččin štrúdl - recept krok 4
  • 5/7

    Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly. Jeden schováme zabalený ve folii do chladničky na příště (týden vydrží) a jeden rozdělíme opět na dva díly. Z každého postupně vyválíme obdélník o tloušťce 3 mm a potřeme polovinou náplně, kterou posypeme čtvrtinou mandlí nebo ořechů.

    Babiččin štrúdl - recept krok 5
  • 6/7

    Vše zavineme do těsta a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Totéž provedeme i s druhou částí těsta. Poté oba štrúdly potřeme žloutkem a posypeme zbytkem ořechů či mandlí.

    Babiččin štrúdl - recept krok 6
  • 7/7

    Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 30 minut, až je povrch štrúdlu krásně zlatý.

    Babiččin štrúdl - recept krok 7

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík