Ingredience

Použité suroviny na 3 kg husu (cca 6-8 porcí):

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 3 kg husa
  • sůl (cca 4-5 lžic)
  • kmín celý (cca 2 lžíce)
  • 2-3 jablka

Použité suroviny na 16 ks lokší:

  • 1 kg brambor
  • 2 hrsti polohrubé mouky
  • sůl

Použité koření:

Kmín celý

Několikrát čištěná semena českého kmínu

Číst více Vybrat balení

Svatomartinská husa s lokšemi

Vytisknout


Blíží se svátek svatého Martina a s ním je spojeno použití kmínu v tradičním staročeském receptu na svatomartinskou husu.

60 min. příprava
6,5 hod. pečení
6-8

    Příprava svatomartinské husy:

  • 1/5

    Připravíme si chlazenou nebo v chladničce pomalu rozmraženou 3 kg husu, ze které odstraníme droby. Celou husu (i vnitřek) pořádně osolíme (doslova potřeme solí) a necháme v lednici na plechu odležet 24 hodin (min. přes noc).

    Svatomartinská husa – recept krok 1
  • 2/5

    Husu osušíme, zvenku i zevnitř posypeme kmínem, břišní dutinu vyplníme jablky a položíme do pekáče na mřížku nebo překřížené špejle (aby neležela přímo na plechu).

    Svatomartinská husa – recept krok 2
  • 3/5

    Na dno plechu nalijeme 2 dcl vody a dáme do trouby předehřáté na 120 °C péct na 6 hodin.

    Svatomartinská husa – recept krok 3
  • 4/5

    Zvýšíme teplotu na 250 °C a 15–20 minut prudce pečeme, aby se vytvořila zlatá, křupavá kůrka. Hotovou husu přendáme na plech a necháme v teple (v chladnoucí troubě) odpočívat.

    Svatomartinská husa – recept krok 4
  • 5/5

    Z boků pekáče seškrábeme nožem přípečky a rozpustíme je ve výpeku (můžeme jej naředit vodou). Husu naporcujeme (jablka odstraníme), porce položíme zpět do pekáče s výpekem a neseme na stůl.

    Podáváme se zelím (červeným, bílým nebo obojím), houskovým (bramborovým) knedlíkem nebo bramborovými plackami (lokšemi) a přelijeme výpekem.

    Svatomartinská husa – recept krok 5
  • Příprava lokší (bramborových placek):

  • 1/4

    Uvaříme 1 kg brambor ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Vychladnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle.

    Lokše, bramborové placky – recept krok 1
  • 2/4

    Z nastrouhaných brambor, 2 hrstí polohrubé mouky a lžíce soli vypracujeme soudržné těsto, které rozdělíme na 16 dílů (mouku můžeme přidávat nebo ubírat podle typu brambor) a vyválíme na pomoučněné desce do 3 mm silných placek.

    Lokše, bramborové placky – recept krok 2
  • 3/4

    Placky pečeme nasucho na nejlépe litinové pánvi, železném tálu nebo samotné plotně, než se vytvoří zespoda tmavě hnědé fleky. Placku otočíme, necháme nafouknout, propíchneme a pečeme stejně jako první stranu.

    Lokše, bramborové placky – recept krok 3
  • 4/4

    Hotové placky mastíme sádlem nebo máslem a skládáme na sebe přiklopené miskou, aby nevychladly.

    Lokše, bramborové placky – recept krok 4

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík