Směs na povidla či džemy.
Číst více Vybrat baleníŠvestková povidla
Vytisknout![Švestková povidla](/data/images/originals/recipes-175-svestkova-povidla-big.jpg)
POVIDLOVÉ KOŘENÍ
Voňavá směs koření výborná do povidel, džemů, zavařenin nebo do různých sladkých pokrmů jako jsou buchty, koláče, štrůdly apod.
Směs obsahuje hřebíček, badyán, skořici a cukr.
Starý klasický recept není ani tak složitý, jak byste si mysleli. Hlavně vás vrátí do časů, kdy stres nevládl světem a nádherně vám provoní celý dům. Jako bonus máte to, že tahle vaše domácí povidla budou určitě lepší, něž ta ze supermarketu...
ŠVESTKOVÁ POVIDLA
Pěkně vyzrálé švestky (3 kila) omýjeme a vyloupeme z nich pecky, čímž se zjistí, jestli jsou švestky v pořádku a nečervivé.
Odpeckované švestky dáme do většího hrnce se silnějším dnem (to je důležité - bude-li mít hrnec slabé dno, budou se povidla připalovat). Zasypeme 1 kg cukru krystal, přidáme 100ml klasického octa, lžíci směsi "Povidlové koření" a 2 litry vody.
Lehce promícháme a necháme to 24 hodin stát (švestky pěkně pustí šťávu).
Druhý den vaříme 3 hodiny. Ze začátku může být silnější plamen a stačí občas promíchat, ale ke konci vaření oheň ztlumíme na minimum, necháme probublávat a občas opatrně promícháme - povidla jsou horká a mohou prskat!
Když budou povidla dostatečně hustá, nalijeme je do připravených čistých sklenic (výborný tip: čisté sklenice předtím ještě propláchnout rumem). Naplníme sklenice po okraj, ihned uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru, necháme tak vychladnout a je hotovo...
Tip:
Místo švestek je možné použít i jiné ovoce např. meruňky, jablka, hrušky nebo směs z různých druhů ovoce.
Použité suroviny:
3 kg švestek, 2 litry vody, 1 kg cukru krystal, 100 ml octa, směs koření "Povidlové koření"