Směs na povidla či džemy.
Číst více Vybrat baleníŠvestková povidla
VytisknoutPOVIDLOVÉ KOŘENÍ
Voňavá směs koření výborná do povidel, džemů, zavařenin nebo do různých sladkých pokrmů jako jsou buchty, koláče, štrůdly apod.
Směs obsahuje hřebíček, badyán, skořici a cukr.
Starý klasický recept není ani tak složitý, jak byste si mysleli. Hlavně vás vrátí do časů, kdy stres nevládl světem a nádherně vám provoní celý dům. Jako bonus máte to, že tahle vaše domácí povidla budou určitě lepší, něž ta ze supermarketu...
ŠVESTKOVÁ POVIDLA
Pěkně vyzrálé švestky (3 kila) omýjeme a vyloupeme z nich pecky, čímž se zjistí, jestli jsou švestky v pořádku a nečervivé.
Odpeckované švestky dáme do většího hrnce se silnějším dnem (to je důležité - bude-li mít hrnec slabé dno, budou se povidla připalovat). Zasypeme 1 kg cukru krystal, přidáme 100ml klasického octa, lžíci směsi "Povidlové koření" a 2 litry vody.
Lehce promícháme a necháme to 24 hodin stát (švestky pěkně pustí šťávu).
Druhý den vaříme 3 hodiny. Ze začátku může být silnější plamen a stačí občas promíchat, ale ke konci vaření oheň ztlumíme na minimum, necháme probublávat a občas opatrně promícháme - povidla jsou horká a mohou prskat!
Když budou povidla dostatečně hustá, nalijeme je do připravených čistých sklenic (výborný tip: čisté sklenice předtím ještě propláchnout rumem). Naplníme sklenice po okraj, ihned uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru, necháme tak vychladnout a je hotovo...
Tip:
Místo švestek je možné použít i jiné ovoce např. meruňky, jablka, hrušky nebo směs z různých druhů ovoce.
Použité suroviny:
3 kg švestek, 2 litry vody, 1 kg cukru krystal, 100 ml octa, směs koření "Povidlové koření"