Na přípravu tradiční svíčkové a všech smetanových omáček.
Číst více Vybrat baleníSvíčková na smetaně
VytisknoutSVÍČKOVÁ
Speciální mletá směs určená k přípravě tradičního českého pokrmu „svíčková na smetaně“. Obsahuje kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, nové koření, citronovou kůru, pepř černý, sůl a další byliny.
Kromě tradičního pokrmu ji lze použít na zvěřinu, králíka, na hovězí pečeně apod.
Svíčková na smetaně je tradičním českým jídlem připravovaným v každé domácnosti trochu jinak. Každá rodina má tu „svoji“ svíčkovou, jejíž recept se dědí po generace. Dnes ji můžete ochutnat tak, jak se připravuje u nás.
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
Do tlakového hrnce nalijeme cca 10 polévkových lžic oleje. Na oleji zpěníme 1 nakrájenou cibuli a přidáme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), krátce osmahneme a vložíme na 2-3 kusy rozdělené maso. Osolíme 1 lžičkou soli, odspodu mícháme a maso otáčíme až do úplného vysmahnutí (cca 10 – 20 minut). Těsně před tím, než se začne pokrm připalovat (na dně se tvoří hnědý povlak), zasypeme 1 lžičkou směsi koření „Svíčková“, promícháme a podlijeme 1 l horké vody . Vše dobře ode dna promícháme a tlakový hrnec uzavřeme. Po dosažení tlaku vaříme až do změknutí masa (cca 45 minut).
Po uvaření masa doplníme převařenou a horkou vodou do 1 litru, přivedeme již v otevřeném hrnci k varu a odstavíme z plotny.
Maso z omáčky vyndáme, nakrájíme na plátky (přes vlas). Vývar z hrnce přelijeme přes hrubší sítko, zeleninu v sítku rozmačkáme a přepasírujeme zpět do vývaru. Omáčku přivedeme k varu a mezitím si připravíme zavářku: V hrnečku smícháme 1 smetanu se špetkou soli (zavářka nehrudkovatí) a 2 vrchovatými polévkovými lžícemi hladké mouky. Vše dobře rozkvrdláme a zavářku za stálého míchání lijeme do omáčky. Na mírném ohni povaříme asi ještě 1 minutu. Dle chuti dosolíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Použité suroviny na 4 porce:
0,6 kg hovězího (zadního) masa nebo svíčkové, 6 lžic oleje, 1 cibule, 0,5 kg směsi kořenové zeleniny pod svíčkovou (nebo stejný díl - mrkev, celer, petržel), sůl, směs koření „Svíčková“
na zavářku:
1 smetana na šlehání (cca 230 ml) nebo kyselá smetana, špetka soli, hladká mouka
přílohy:
houskový knedlík