Sýrová polévka
VytisknoutSUŠENÁ ZELENINA
Směs kořenové zeleniny, která je pohotově při ruce při přípravě všech druhů polévek, ale můžeme ji použít i pod dušená masa, do vaječných pokrmů, k dochucení omáček a těstovin apod. Obsahuje karotku, pórek, pastinák, cibuli, celer, zelené byliny.
Možná to znáte. Otevřete doma lednici, kde je kousek salámu, sýr, máslo, zbytky čehosi z předchozího dne a nějaká vajíčka. Mraznička slouží spíše jako zásobárna ledu a na smažená vejce, či chleba se sýrem se už nemůžete ani podívat. A přitom chuť na něco dobrého a vyjímečného se neodkladně hlásí. Potom Vám nezbude nic jiného než : a/ výše uvedený stav zaspat b/ zasytit se u televizního pořadu zaměřeného na vaření c/ uvařit si rychlou sýrovou polévku
Typické použití pro tuto směs je recept na :
SÝROVÁ POLÉVKA
Na másle (1 lžička) osmahneme 1 malou, nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme 0,5 l horké vody, 1 polévkovou lžíci směsi koření „Sušená zelenina“ a 2 - 3 tavené sýry. Vaříme tak dlouho až se sýr rozpustí. A teď už záleží jen na nás (nebo na obsahu naší lednice), co dále přidáme.
Zde je několik tipů :
pokrájené sterilované žampiony
pokrájená šunka, salám, párek, uzené či jiné maso
sterilovaný hrášek nebo kukuřice
vlasové nudle
pokrájené vařené vajíčko
nadrobno nakrájená okurka (ve sladkokyselém nálevu), paprika, atp.
Na závěr můžeme zašlehat 1 vajíčko. Dochutíme solí, pepřem a octem – asi 1 lžička (pokud jsme přidali okurku není ocet potřeba), případně čerstvou pažitkou či petrželkou.
Použité suroviny na 2 porce :
2 – 3 ks taveného sýru, 1 malá cibulka, máslo, směs koření „Sušená zelenina“, sůl, pepř, ocet (nejlépe vinný)
dle chuti a možnosti:
sterilované žampiony, šunka, salám, párek, uzené či jiné maso, sterilovaný hrášek nebo kukuřice, vlasové nudle, vajíčka, okurka, čerstvá paprika atp.
na dochucení:
čerstvá pažitka či petrželka