Ingredience

Použité suroviny na 24 pirohů (2 plechy):

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g nastrouhaného tvrdého sýra (plus 50 g na posyp)
  • 150 g másla (lze i sádlo)
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce (plus 1 na potření)
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky celého kmínu (plus 1 lžíci na posyp)
  • 42 g čerstvých kvasnic

Na náplň:

  • 300 g vařeného masa (hovězí, vepřové, kuřecí)
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 150 ml vývaru
  • 1 nadrobno nasekaná střední cibule
  • nadrobno nasekaná hrst petrželky
  • 1 lžička mleté maďarské papriky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička soli

Použité koření:

Kmín celý

Několikrát čištěná semena kvalitního českého kmínu

Číst více Vybrat balení

Pepř černý mletý

Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Číst více Vybrat balení

Paprika sladká maďarská

Nejkvalitnější ze sladkých maďarských paprik (ASTA 180) ze Szegedi

Číst více Vybrat balení

Sýrové pirohy s masovou náplní ("Sejráky")

Vytisknout


Tento recept je naší vzpomínkou na babičku z Oseka u Rokycan, která jej připravovala vždy, když jí zbyl kousek vařeného masa (většinou hovězího z vývaru) a my ho milovali.

30 min. příprava
60 min. kynutí
2 x 25 min. pečení
24 pirohů (2 plechy)
  • 1/8

    V hnětací míse smícháme 250 g hladké a 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky celého kmínu a 150 g nastrouhaného tvrdého sýra. Uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme 250 ml vlažného mléka s nadrobenými kvasnicemi (42 g) a necháme vzejít kvásek.

    Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 1
  • 2/8

    Když vzejde kvásek, přidáme 150 g rozpuštěného másla (nebo sádla), 1 vejce.

    Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 2
  • 3/8

    Vypracujeme na pružné a nelepivé těsto, které dáme na teplé místo pod utěrku vykynout (zdvojnásobí objem, cca 45 minut).

    Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 3
  • 4/8

    Připravíme si náplň. Nadrobno nakrájíme 300 g vařeného masa (hovězí, vepřové nebo kuřecí), 2 natvrdo uvařená vejce, 1 střední cibuli, hrst čerstvé petrželky a vše v misce dokonale promícháme s 1 lžičkou mleté maďarské papriky, 1 lžičkou soli, ½ lžičky mletého černého pepře a 150 ml vývaru.

    Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 4
  • 5/8

    Vykynuté těsto rozdělíme napůl a z každé poloviny vyválíme na pomoučněném vále placku o tloušťce cca 0,5 cm, kterou nakrájíme na cca 10 cm čtverce.

    Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 5
  • 6/8

    Do středu každého čtverce dáme lžíci náplně, úhlopříčně těsto přeložíme a konce stlačíme k sobě, aby náplň nevytekla.

    Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 6
  • 7/8

    Položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Každý piroh potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, nastrouhaným tvrdým sýrem a necháme je ještě cca 15 minut vykynout.

    Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 7
  • 8/8

    Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 20-25 minut dozlatova.

    Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík