Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

  • 700 g hovězí (srnčí, jelení) kýty
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 60 g vepřového sádla (lze použít i  olej) na osmažení
  • 200 g cibule (nadrobno nakrájené)
  • 2 lžičky soli
  • lžička čerstvě umletého černého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g anglické slaniny (nadrobno nakrájené)
  • 2 dcl sladšího bílého vína
  • 250 ml zakysané smetany

Přílohy:

  • noky, rýže, kynuté knedlíky

Použité koření:

Majoránka

Duryňská, "ze zahrádky", rychle sušená pro zachování aroma

Číst více Vybrat balení

Tokáň od Antonína

Vytisknout


Tokáň je výborné jídlo pro pohoštění návštěvy i pro všední den.

20 min. příprava
1,5 – 2 hod. vaření
4
  • 1/7

    Ve 3-litrovém hrnci na sádle dozlatova osmahneme 150 g nadrobno nakrájené anglické slaniny a pomocí sítka ji z výpeku oddělíme a dáme bokem.

    Tokáň - recept krok 1
  • 2/7

    Ve výpeku ze slaniny necháme zesklovatět 200 g nadrobno nakrájené cibule.

    Tokáň  - recept krok 2
  • 3/7

    Přidáme na proužky (5x1x1cm) přes vlákno nakrájené maso a zprudka opečeme.

    Tokáň  - recept krok 3
  • 4/7

    Okořeníme 2 lžícemi majoránky a lžičkou čerstvě umletého pepře, osolíme 2 lžičkami soli, přihodíme prolisované 3 stroužky česneku a dříve osmaženou anglickou slaninu, promícháme a podlijeme 2 dcl sladšího bílého vína a opět promícháme.

    Tokáň  - recept krok 4
  • 5/7

    Dusíme pod pokličkou doměkka (cca 1,5 hod.)

    Tokáň  - recept krok 5
  • 6/7

    Když je maso měkké, přidáme 250 ml zakysané smetany, promícháme a necháme krátce přejít varem (cca 5 min.). Pokud chceme více omáčky, lze ji nastavit smetanou na vaření a nechat přejít varem.

    Tokáň - recept krok 5
  • 7/7

    Podáváme s noky, rýží nebo kynutým knedlíkem.

    Tokáň  - recept krok 5

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík