Tondovo zamilované kyselo, od babičky Liškové
VytisknoutKMÍN DRCENÝ
Kmín luční nebo také kořenný je jedním z vůbec nejstarších koření. Pro svou aromatickou vůni byl považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly. Roste planě na našich lukách, v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii. Jsou vyšlechtěny kulturní odrůdy kmínu. Kmín se pěstuje u nás, v Nizozemí, Rusku a Ukrajině, prakticky ve všech zemích střední Evropy i jinde. Kmín působí na dobré zažívání, brání tvorbě plynů v zažívacích orgánech, proti křečím zažívacího ústrojí. Koření se jím bylinkové a bramborové polévky, saláty, používá se do bylinkových omáček, pomazánek z tvarohu, pod dušená masa. Je to nenahraditelné koření do žitného chleba, pečiva, k pečením, do kořenných směsí, do omáček, polévek, pomazánek, při vaření brambor, ke konzervaci, při výrobě likérů atd. Kmín lze používat jak celý, tak i mletý.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
TONDOVO ZAMILOVANÉ KYSELO, od babičky Liškové
Brambory (750g) oloupeme, pokrájíme a dáme uvařit do měkka s 2 lžičkami drceného kmínu a 1 lžičkou soli. Kysané zelí (500 g) pokrájíme nahrubo, uzené maso (250 g) na kostičky a vložíme do většího hrnce s 1,5 litrem vody. Přidáme 1 lžičku drceného kmínu, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou 15 minut. Vmícháme řidší světlou jíšku, kterou jsme připravili ze 2 lžic másla a 2 vrchovatých lžic hladké mouky. Vaříme za občasného míchání dalších 15 minut. Přidáme 250 ml smetany a už jen krátce necháme přejít varem. Odstavíme z plotny a do kysela propasírujeme (přes hrubé síto – hrubost jako na bramborový salát) uvařené brambory. Opatrně promícháme a dle chuti dosolíme.
Kyselo je velmi husté, proto se dá podávat i jako hlavní jídlo či sytá večeře. A jedna rada na závěr. Nejlepší je ohřívané druhý, či třetí den, kdy se všechny ingredience a chuti řádně rozleží a promísí.
Použité suroviny na 4 - 6 porcí :
750 g brambor, sůl, drcený kmín, 500 g kysaného zelí (ne sterilované), 250 g uzeného masa, 50 g (cca 2 lžíce) másla, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání