Ingredience

Použité suroviny na 1 koláč (8 porcí):

  • 500 g zralých (černých) třešní
  • 75 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru (50 g do těsta, 10 g na pocukrování)
  • 50 g másla (40 g do těsta, 10 g na vymazání formy)
  • 25 g vanilkového cukru
  • 2 lžičky citrónové kůry mleté
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka
  • 2 cl třešňové pálenky nebo rumu
  • špetka soli

Použité koření:

Citronová kůra mletá

Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů

Číst více Vybrat balení

Třešňový koláč Clafoutis

Vytisknout


Jednoduchý francouzský ovocný koláč do jednoporcových misek nebo do koláčové formy.

15 min. příprava
30 min. pečení
1 koláč, 8 porcí
  • 1/6

    Keramickou koláčovou formu vymažeme 10 g másla, 500 g zralých třešní omyjeme a osušíme a nasypeme v 1 vrstvě do formy.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 1
  • 2/6

    V mixéru vyšleháme 3 vejce s 50 g moučkového cukru do husté pěny, 40 g másla rozehřejeme a zapneme troubu na 210 °C.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 2
  • 3/6

    Do vyšlehaného základu za stálého míchání přisypeme 75 g hladké mouky, 25 g vanilkového cukru, 2 lžičky citrónové kůry mleté, špetku soli, přilijeme 150 ml mléka, 2 cl třešňové pálenky (rumu) a nakonec rozehřáté máslo.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 3
  • 4/6

    Řídké těsto (podobné těstu na palačinky) nalijeme na třešně ve formě a dáme do rozpálené trouby.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 4
  • 5/6

    Prvních 15 minut pečeme při 210 °C, dalších 15 minut při 180 °C. Špejlí zkusíme, zda je koláč hotov, vyndáme z trouby a posypeme 10 g moučkového cukru.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 5
  • 6/6

    Podáváme teplý (doporučujeme) nebo studený, samotný nebo ozdobený šlehačkou.

    Třešňový koláč Clafoutis – recept krok 6

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík