Ingredience

  • 1kg zralých višní
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 litr 40 % čistého alkoholu (vodka, kalvados)
  • 2 ks „skořice 8 cm“ od Antonína
  • 1 vanilkový lusk (variabilní)

Použité koření:

Vanilka "Bourbon" (1 lusk)

Lusk z Madagaskaru se silným a nezaměnitelným aroma

Číst více Vybrat balení

Vánoční griotka

Vytisknout


Možná se zdá, že Vánoce jsou ještě daleko, ale s přípravou na ně, jak říkala babička, se musí začít, když zrají višně. Protože tradičním vánočním nápojem byla u nás Vánoční griotka.

20 min 20 x 0.05 l

  • 1/6

    Natrháme 1 kg zralých višní, stopky odstraníme, pecky necháváme, a višně omyjeme a osušíme.

    Vánoční griotka krok 1
  • 2/6

    3-litrovou sklenici (nebo pet-lahev) dokonale vymyjeme horkou vodou a do čisté vsypeme višně a 2 ks skořice (labužníci přidávají ještě 1 vanilkový lusk).

    Vánoční griotka krok 2
  • 3/6

    Přidáme 1 kg krystalového cukru (pokud jsou višně hodně sladké, tak stačí 0,5 kg).

    Vánoční griotka krok 3
  • 4/6

    Lahev dolijeme 40 % čistým alkoholem (1 – 1,5 litru vodky nebo kalvadosu). Necháme volných cca 5 cm pod hrdlem.

    Vánoční griotka krok 4
  • 5/6

    Sklenici uzavřeme a vše protřepáme, aby se cukr postupně rozpustil. Protřepávání provádíme ještě několik dní, až je cukr zcela rozpuštěn.

    Vánoční griotka hotovo
  • 6/6

    Sklenici pečlivě uschováme, aby nedošlo k vypití obsahu ještě před Vánoci (nejlépe k vánočním ozdobám, abychom ji po 6 měsících našli).

    Vánoční griotka úschova

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík