Obsahuje 20% pravých hřibů smrkových.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4 porce:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 500 g krup
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- směs koření Houbové koření
- 1 litr vývaru
- hrst sušených hub nebo 250 g žampiónů
- majoránka
- 3 lžíce sádla
Vánoční kuba
Jednoduchý a oblíbený staročeský pokrm z krup a hub, který se tradičně připravuje k obědu na Štědrý den.
45 min. příprava 15 min. pečení |
4 |
-
1/5
0,5 kg krup co nejlépe propereme ve studené vodě, zalijeme 1 litrem vody, 1 litrem vývaru a vaříme, až kroupy změknou (cca 30 až 45 minut). Poté scedíme a vývar uschováme.
-
2/5
Na 1 lžíci sádla dozlatova osmahneme 2 nadrobno nakrájené cibule, přidáme větší hrst namočených sušených hub (nebo 250 g krájených žampiónů, pokud houby nemáte), 6 prolisovaných stroužků česneku a krátce orestujeme.
-
3/5
Zalijeme 250 ml vývaru z krup, přidáme 1 lžíci směsi „Houbové koření“ (nebo 2 lžíce, pokud jste použili žampiony), scezené uvařené kroupy, 1 lžíci majoránky a dobře promícháme.
-
4/5
Vše dáme do sádlem vymaštěného pekáčku a zapečeme v troubě při 160 stupních asi 15 minut (podle toho, jakou chceme mít kůrku).
-
5/5
Podáváme s nakládanou zeleninou nebo kysaným zelím.