Vyvážená originální směs perníkového koření.
Číst více Vybrat baleníVánoční perníčky
VytisknoutPERNÍK
Směs jemně mletého koření, která obsahuje anýz, badyán, citrónovou kůru, hřebíček, skořici, kardamom a nové koření. Neobsahuje kypřící prášek. Je vhodná nejen do perníku a perníčků, ale i do kořeněných sušenek, speciálních druhů čajového a vánočního pečiva. Dokonce lze špetkou tohoto koření i zajímavě dochutit pokrmy asijské kuchyně.
VÁNOČNÍ PERNÍČKY
400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce tekutého medu, 3 lžíce rozehřátého tuku, např. „Hery“, 3 celá vejce, 1 lžíci směsi koření „Perník“ a 1 lžičku jedlé sody smícháme a vypracujeme v hladké a tuhé těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a necháme odležet v chladnu minimálně 4 hodiny – nejlépe přes noc.
Těsto vyválíme na 2 – 3mm silnou placku, ze které vykrajujeme formičkou vánoční perníčky. Pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 190 °C do zlatavé barvy – asi 8 – 10 minut. Ihned po vyndání z trouby (musí být horké) je rovnoměrně potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vytvoří se krásný, lesklý povrch.
Perníčky můžeme zdobit bílkovou polevou, kterou si připravíme smícháním 1 bílku, 130 g práškového cukru (cukr je třeba dvakrát prosít přes husté síto) a pár kapek citronové šťávy. Polevu šleháme asi 20 minut. Zakryjeme ji, aby neoschla. Bílkovou polevu plníme do celofánových nebo jiných kornoutů a zdobíme jí upečené a vychladlé perníčky dle fantazie.
Použité suroviny:
Na těsto: 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce medu, 3 lžíce rozehřáté „Hery“, 3 vejce, 1 lžíce směsi „Perníkové“ koření, 1 lžička jedlé sody, 1 vejce na potření Na polevu: 1 bílek, 130 g práškového cukru, pár kapek citronové šťávy