Ingredience

Použité suroviny na 32 jidášů:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla (70 g na těsto, 30 g na potření)
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 ml smetany na vaření
  • 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 1 lžička soli
  • 3 vejce (2 žloutky do těsta, 1 vejce na potření)
  • 1 lžička Citronová kůra mletá od Antonína
  • 2 lžíce medu na potření
  • 1 lžička Skořice mletá od Antonína na potření

Použité koření:

Skořice mletá (Indonésie)

Kvalitní sladká indonéská skořice s výraznou sladkou chutí a nádhernou vůní

Číst více Vybrat balení

Citronová kůra mletá

Mletá kůra z chemicky neošetřených plodů

Číst více Vybrat balení

Velikonoční jidáše

Vytisknout


45 min. příprava
1 hod. kynutí
2 x 15 min. pečení
32 jidášů
  • 1/9

    Ze 42 g čerstvého droždí, 200 ml vlažné smetany, 1 lžíce mouky a 1 lžičky cukru si připravíme kvásek, který necháme vzejít.

    Velikonoční jidáše - recept krok 1
  • 2/9

    Než je kvásek hotový, smícháme ve větší míse 500 g hladké mouky, 70 g změklého másla nakrájeného na kousky, 100 g krupicového cukru, 1 lžičku soli a 1 lžičku citronové mleté kůry.

    Velikonoční jidáše - recept krok 2
  • 3/9

    Přidáme vzešlý kvásek, 2 žloutky, zbytek smetany a vypracujeme hebké a vláčné, nelepivé těsto (cca 10 min.).

    Velikonoční jidáše - recept krok 3
  • 4/9

    Těsto necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout (zdvojnásobí objem).

    Velikonoční jidáše - recept krok 4
  • 5/9

    Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, prohněteme a rozdělíme na 32 stejně velkých částí.

    Velikonoční jidáše - recept krok 5
  • 6/9

    Z každé části vyválíme cca 25 cm dlouhé válečky, které stočíme do jidášů.

    Velikonoční jidáše - recept krok 6
  • 7/9

    Jidáše položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme v teple ještě 20 minut dovykynout.

    Velikonoční jidáše - recept krok 7
  • 8/9

    Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15 minut, než zezlátnou.

    Velikonoční jidáše - recept krok 8
  • 9/9

    V hrnečku rozehřejeme 30 g másla se 2 lžícemi medu, přisypeme 1 lžičku mleté skořice a vzniklou medovou směsí potíráme ještě horké jidáše vyndané z trouby. Jidáše pak doporučujeme nechat na plechu zcela zchladnout.

    Velikonoční jidáše - recept krok 9
  • Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík