Směs vhodná na pečení nejen prorostlejšího masa.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 5-6 porcí:
- 1 kg vepřového masa (pečeně, bůček, krkovice apod.)
- 2 střední cibule
- směs koření Pečená masa
- 2 plátky másla 0,5 cm silné
- sůl
- Přílohy: bramborové nebo kynuté knedlíky, vařené brambory
Na zelí:
- ½ hlávky zelí
- olej nebo sádlo na smažení
- 1 střední cibule
- 1 lžička drceného kmínu
- cukr (krystal)
- sůl
- ocet
- 1 větší syrový brambor
Vepřová pečeně se zelím
Česká klasika v Antonínově podání.
30 min. příprava 2 hod. vaření |
5-6 |
-
1/4
1 kg vepřové pečeně nakrájíme na cca 4 cm proužky, ze všech stran lehce osolíme a posypeme směsí koření Pečená masa od Antonína (cca 2 lžíce)
-
2/4
Na dno pekáče nasypeme lžičku soli, přidáme 2 plátky másla, naskládáme na kolečka nakrájené 2 střední cibule a podlijeme 2 dcl vody.
-
3/4
Maso dáme do pekáče, přikryjeme poklicí (alobalem) a vložíme do maximálně rozpálené trouby. Cca 15 minut pečeme, (aby se povrch masa „zatáhl“ a maso uvnitř zůstalo šťavnaté), potom stáhneme teplotu na 200 °C a cca 2 hodiny (za občasného polévání výpekem) pečeme (po 1 hodině maso otočíme).
-
4/4
20 min. před koncem odkryjeme a pečeme ještě tak dlouho, až se vytvoří kůrčička a výpek z masa s cibulkou se změní v sos vhodný k přelití porcí masa na talíři.
-
1/4
Na sádle nebo oleji necháme zesklovatět 1 nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na tenčí proužky nakrájenou polovinu hlávky zelí, 2 lžičky soli, 2 lžíce octa, lžíci cukru a 1 lžíci drceného kmínu.
-
2/4
Podlijeme 2 dcl vody a vaříme na mírném ohni, za občasného promíchání, pod pokličkou cca 1,5 hod. Zelí bude měkké a přitom nádherně křupavé.
-
3/4
Dochutíme octem a cukrem, přidáme 1 větší, najemno nastrouhaný syrový brambor (na zahuštění) a necháme 15 min. provařit.
-
4/4
Podáváme s kynutým nebo bramborovým knedlíkem.