Ingredience

Použité suroviny na 5-6 porcí:

  • 1 kg vepřového masa (pečeně, bůček, krkovice apod.)
  • 2 střední cibule
  • směs koření Pečená masa
  • 2 plátky másla 0,5 cm silné
  • sůl
  • Přílohy: bramborové nebo kynuté knedlíky, vařené brambory

Na zelí:

  • ½ hlávky zelí
  • olej nebo sádlo na smažení
  • 1 střední cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • cukr (krystal)
  • sůl
  • ocet
  • 1 větší syrový brambor

Použité koření:

Pečená masa

Směs vhodná na pečení nejen prorostlejšího masa.

Číst více Vybrat balení

Kmín drcený

Hrubě drcený kmín na brambory, ryby i do salátů

Číst více Vybrat balení

Vepřová pečeně se zelím

Vytisknout


Česká klasika v Antonínově podání.

30 min. příprava
2 hod. vaření
5-6
  • 1/4

    1 kg vepřové pečeně nakrájíme na cca 4 cm proužky, ze všech stran lehce osolíme a posypeme směsí koření Pečená masa od Antonína (cca 2 lžíce)

    Vepřová pečeně se zelím – recept krok 1
  • 2/4

    Na dno pekáče nasypeme lžičku soli, přidáme 2 plátky másla, naskládáme na kolečka nakrájené 2 střední cibule a podlijeme 2 dcl vody.

    Vepřová pečeně se zelím – recept krok 2
  • 3/4

    Maso dáme do pekáče, přikryjeme poklicí (alobalem) a vložíme do maximálně rozpálené trouby. Cca 15 minut pečeme, (aby se povrch masa „zatáhl“ a maso uvnitř zůstalo šťavnaté), potom stáhneme teplotu na 200 °C a cca 2 hodiny (za občasného polévání výpekem) pečeme (po 1 hodině maso otočíme).

    Vepřová pečeně se zelím – recept krok 3
  • 4/4

    20 min. před koncem odkryjeme a pečeme ještě tak dlouho, až se vytvoří kůrčička a výpek z masa s cibulkou se změní v sos vhodný k přelití porcí masa na talíři.

    Vepřová pečeně se zelím – recept krok 4
  • Příprava vařeného zelí:

  • 1/4

    Na sádle nebo oleji necháme zesklovatět 1 nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na tenčí proužky nakrájenou polovinu hlávky zelí, 2 lžičky soli, 2 lžíce octa, lžíci cukru a 1 lžíci drceného kmínu.

    Vepřová pečeně se zelím – recept krok 1
  • 2/4

    Podlijeme 2 dcl vody a vaříme na mírném ohni, za občasného promíchání, pod pokličkou cca 1,5 hod. Zelí bude měkké a přitom nádherně křupavé.

    Vepřová pečeně se zelím – recept krok 2
  • 3/4

    Dochutíme octem a cukrem, přidáme 1 větší, najemno nastrouhaný syrový brambor (na zahuštění) a necháme 15 min. provařit.

    Vepřová pečeně se zelím – recept krok 3
  • 4/4

    Podáváme s kynutým nebo bramborovým knedlíkem.

    Vepřová pečeně se zelím – recept krok 4

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík