Oblíbený ve Skandinávii na přípravu všech druhů ryb.
Číst více Vybrat baleníVojtův marinovaný losos
VytisknoutCITRONOVÝ PEPŘ
Originální ostřejší směs koření určená zejména na minutky z masa, na steaky, na rožněná a pečená masa, dále do gulášů, na zvěřinu. Výborně chutná v zeleninových salátech, zapečených těstovinách apod. Lze jej s úspěchem použít i při smažení a pečení ryb.
Obsahuje černý drcený pepř, citronovou kůru, cukr, sůl a další bylinky.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
VOJTŮV MARINOVANÝ LOSOS
Steaky z lososa zbaveného kůže (doporučujeme použít chlazenou rybu a ne mraženou, protože chuťový rozdíl je veliký) omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme směsí citronového pepře, kterou do masa lehce zatlačíme. Marinádu připravíme smícháním 200 ml suchého bílého vína a 100 ml olivového oleje. Připravené steaky dáme do misky, zalijeme marinádou a necháme 1-2 hodiny v chladu proležet.
Pak je vyjmeme, opatrně obalíme v hladké mouce a osmažíme na olivovém oleji 4-5 minut z každé strany. Potom necháme ze steaků odkapat olej na sítku nebo papíře a pokapeme je citronovou šťávou.
Podáváme s plátkem citronu a bohatou zeleninovou oblohou, bramborem, bramborovou kaší nebo jen s pečivem. Samozřejmě nesmíme zapomenout na vychlazené suché bílé víno, které jsme používali při vaření.
Použité suroviny na 4 porce :
4 steaky z lososa, směs koření „Citronový pepř“, hladká mouka na obalení, olivový olej, suché bílé víno, citron, sůl
přílohy :
zeleninová obloha, brambory, bramborová kaše, pečivo apod.