Zapečená bramborová kaše s kuřecí nádivkou
VytisknoutMUŠKÁTOVÝ OŘECH MLETÝ
Muškátový ořech i květ pocházejí z jediného ozdobného tropického stálezeleného stromu. Jeho pravlastí jsou Moluky a dodnes odtud pochází nejkvalitnější zboží s největšími semeny. Pěstuje se dále na Jávě, Celebesu, Sumatře, v Thajsku, na ostrově Penang i v jiných tropických oblastech. V 10. století jej znali Arabové a ve 12. století byl i v Evropě ctěn jako neobyčejně vzácné koření i lék. Muškátový oříšek se doporučuje při oslabení nervového systému, proti katarům střev, revmatismu, na podporu chuti k jídlu a proti nadýmání. Používá se do masitých jídel, polévek, ragú, do pečiva, má značné uplatnění v potravinářském průmyslu, ale i v parfumérii a likérnictví.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
ZAPEČENÁ BRAMBOROVÁ KAŠE S KUŘECÍ NÁDIVKOU
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostičky a uvaříme s 1 lžičkou soli do měkka (15 - 20 minut). Kuřecí maso semeleme nebo nasekáme na malé kousky. Na pánvičce rozpustíme 20 g másla, přidáme 1 nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme, vmícháme nasekané maso, 1 lžičku soli a na větší špičku nože mletého muškátového oříšku a pepře. Za stálého míchání maso opečeme (při míchání měchačkou oddělujeme kousky od sebe).
Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme, přilijeme 250 ml teplého mléka, 20 g rozpuštěného másla, dále 2 vejce, 1 lžičku soli a dobře propracujeme. Zapékací misku vymažeme máslem (20 g). Na dno urovnáme polovinu bramborové kaše, na ni navrstvíme opečené kuřecí maso a přikryjeme druhou polovinou kaše.
Troubu předehřejeme na 250 °C a odkryté zapékáme, až nám povrch kaše zčervená.
Podáváme s ovocným kompotem.
Použité suroviny na 2 - 3 porce :
1 kg brambor, 2 vejce, 1 střední cibule, 250 ml mléka, 400 g kuřecího (krůtího, králičího, libového vepřového) masa, 60 g másla (20 + 20 + 20), mletý muškátový oříšek od Antonína, pepř, sůl
přílohy :
ovocný kompot